Nyheter

Rekordstrøm av flyktninger

Østfold politidistrikt har så langt denne måneden tatt imot 200 flyktninger. Fra én om dagen kommer det nå over 20 per døgn, og nå har de utstyrt politibiler med barneseter

Bilde 1 av 2

Etterdønningene fra borgerkrigen i Syria har for alvor nådd Østfold. Bare den siste uka har politiet i fylket registrert rundt 200 asylsøkere. Det innebærer mer enn en tjuedobling fra de første seks månedene av året. Flesteparten av disse er syrere, viser tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

LES OGSÅ: 100 kommuner vil ta imot flyktninger

Til Østfold først

De aller fleste asylsøkerne kommer til landet via Østfold, selv om de ofte ikke oppdages før de har ankommet Oslo, forteller Tom Erik Guttulsrød, leder for felles kriminalenhet i Østfold politidistrikt.

Grenseovergangen på Svinesund, som er Norges største landbaserte overgang, utenlandstoget fra Göteborg og Ryanair-fly til Moss lufthavn Rygge er de vanligste inngangsportalene, ifølge Guttulsrød. Hans enhet har hatt nok å henge fingrene i den siste tida.

– De første seks månedene i 2015 hadde vi i snitt én asylsøker om dagen i Østfold. De første ni dagene i september har vi allerede registrert rundt 200 personer – og økningen ser ut til å vedvare, forteller han.

Lang og krevende reise

Som en respons på flyktningstrømmen har flere lokale organisasjoner og privatpersoner tatt initiativ til innsamlinger og annen nødhjelp. Også politiet i Østfold har måttet ty til humanitær bistand. Reisen til Norge er nemlig lang og krevende, og flere er i dårlig fysisk forfatning når de ankommer landet, forteller Guttulsrød.

– For en drøy uke siden hørte vi historien om syriske asylsøkere som hadde vært på reise i 22 døgn. De aller fleste som har vært hos oss er slitne og trøtte, og registreringen tar vanligvis litt tid når de er så mange. Da sørger vi for mat og drikke. Ved ett tilfelle måtte vi også kjøpe inn feberdempende medisin til et lite barn. Vi har også gått til anskaffelse av barneseter til politibilene våre, sier han.

Presser ressursene

Den voldsomme tilstrømningen merkes på politiets budsjetter, forteller Guttulsrød.

– Dette kommer i tillegg til det vanlige arbeidet vårt, så vi jobber veldig intensivt i disse dager. Vi merker det på ressursene, men vi forsøker å være effektive. Fordi vi er så nær Oslo, har vi også gode muligheter til å samarbeide tett med dem, sier han.

Også Tollvesenet merker trykket.

– På nesten alle bussene som kommer, finner vi noen. På nattbussene kan det være 15–20 stykker, og ofte er det barnefamilier, sier vaktleder Per Kristian Grandahl i Tollvesenet til NTB.

NTB møtte en av flyktningene fra Syria som ankom Norge i går.

– Jeg flykter fra urettferdighet. Jeg vil bare leve et normalt liv, sier mannen til politifolkene som tok det første intervjuet på Svinesund.

LES OGSÅ: Da vi selv var flyktninger

Overfylte asylmottak

Etter å ha blitt registrert i Østfold, fraktes asylsøkerne til Oslo for en mer grundig registrering hos Politiets utlendingsenhet på Tøyen.

– Deretter overtar UDI saksbehandlingen, før de går videre til transittmottak. Der har vi sett at kapasiteten er presset, sier Guttulsrød.

Som følge av de mange flyktningene som ankommer Politiets utlendingsenhet, besluttet Regjeringen å styrke enheten med fem millioner kroner i forrige uke. I tillegg har UDI per mandag denne uka inngått avtaler med fem overnattingssteder, som til sammen kan huse opp mot 555 personer. Dette vil ifølge UDI lette på trykket til asylmottakene.

– Kapasiteten på mottaksapparatet er presset, men vi jobber med å finne så gode løsninger som mulig for dem som kommer. Både campingplasser og hotellbygninger blir tatt i bruk. Når kapasiteten er bygget opp for vanlige mottaksplasser, vil disse midlertidige plassene avvikles, forteller Vibeke Schjem, presserådgiver i UDI.

UDI har behov for flere tusen plasser den nærmeste framtida, og det jobbes nå kontinuerlig med å opprette nye mottaksplasser i hele landet.

Mange av flyktningene som kommer til Norge er enslige mindreårige. Også denne gruppen er økende. Fra 49 i januar, kom det i august 336 enslige mindreårige asylsøkere til Norge, opplyser UDI.

– De bor i egne mottak med større krav til bemanning og oppfølging, og UDI prioriterer å finne så gode løsninger som mulig for denne gruppen, forteller Schjem til Moss Dagblad.

LES OGSÅ: Neste 1000 nordmenn vil huse flyktninger i egne hjem

Mer fra Dagsavisen