Tollerne på Svinesund hadde det travelt i fjor. Her fra et heroinbeslag på 11,5 kilo. FOTO: TOLLVESENET

Rekordmye marihuana

Ifølge en oversikt fra Tollvesenet ble det beslaglagt 255 kilo marihuana i 2014. I 2009 var tallet på bare 54 kilo.

Toll- og avgiftsdirektoratet skriver i en oppsummering om fjoråret at det har vært en økning i antall narkotikabeslag gjort av norske tollere, særlig når det gjelder marihuana og syntetisk narkotika.

Hele 14 av de 22 største beslagene i 2014, altså godt over halvparten, ble gjort i Østfold.

Asle Farberg, avdelingssjef for grensekontroll i Tollregion Øst (Østfold, Hedmark og Oppland) blir overrasket når han får høre at Østfold er så godt representert.

- Det viser jo at trykket på svenskegrensen i denne regionen fortsatt er veldig stort. Østfold har hatt en posisjon i flere år i de større smuglingssakene. Fylket er en viktig inngangsportal til Norge, og trykket ser ut til å være økende, ser han.

 

Flere og mindre partier

Totalt gjorde Tollvesenet litt under 35.000 beslag i Norge i 2014, hvorav nesten 4.000 var relatert til narkotika. Det er en liten oppgang fra i fjor.

- Trenden med at smuglingen skjer i flere og mindre partier enn tidligere holder seg, men også i 2014 har Tollvesenet gjort flere store beslag, blant annet betydelige hasjbeslag på grensen mellom Norge og Sverige og et beslag på 100 kilo kokain i en konteiner på havna i Fredrikstad, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse.

Syntetisk narkotika er det som øker mest. Der har det vært en dobling av mengden som er blitt beslaglagt på ett år. Når det gjelder marihuana har det vært en stabil økning hvert år siden 2009.

 

Nedgang i khat

Langt mer positivt er det dermed å se på oversikten over khatbeslag. Sammenlignet med 2013 er dette nesten blitt halvert i Norge.

Ifølge NRK er tallene for Østfold enda bedre. De skriver at tollerne på Svinesund beslagla drøyt 2.500 kilo av den narkotiske planten i fjor. Til sammenligning ble det tatt nærmere sju tonn khat på grenseovergangen året før.