Nyheter

Raser over pengebruken

HELSESTASJONEN: - Dette er ikke bra nok, Tage Pettersen, sier May Hansen (SV). I fjor fikk Moss én million kroner fra staten, med føringer om å bruke det på helsestasjonen. Men bare 250.000 gikk til nettopp det.

Nå har ordføreren bedt helse- og sosialutvalget i kommunen om en orientering i saken om helsestasjonstilbudet.

- Å starte en barselgruppe er et lavterskeltilbud som nesten ikke koster noen ting. Det er bare å sette det i gang. Nå må vi sette foten ned!

Det sier SV-politiker og mossing, May Hansen, som også har drevet i svangerskapsomsorgen siden 1977. Mandag denne uka skrev Moss Dagblad at barselgruppene i Moss er lagt på is fram til nyttår. Dette opprører Hansen.

- Veldig alvorlig

- Tilstanden i Moss er veldig alvorlig, særlig fordi vi har en rapport fra Helsetilsynet som slaktet omsorgen rundt barn, nyfødte og familiene, sier Hansen.

I 2011 foretok nemlig Helsetilsynet tilsyn med barselomsorgen i Norge. Resultatet var ingen trivelig lesning. Kun tre av 50 fødeinstitusjoner oppga at de hadde inngått avtaler om samarbeid med helsestasjonene i kommunen.

Hansen mener at dette er særlig urovekkende fordi tida fødekvinner ligger på sykehus etter fødsel, nå er kraftig redusert. Noen drar hjem allerede samme dag, mens andre venter én eller to dager.

- Liggetida er kuttet, uten at det er bygget opp en god nok tjeneste ute i kommunen. Nå drar kvinner og barn hjem før man klarer å se eventuelle ammeproblemer, abstinenser og så videre, sier Hansen.

- Sårbar tid

Tidligere lå nyfødte og mødrene deres gjerne en hel uke på sykehus eller fødestue. Det var nok tid til å følge opp eventuelle komplikasjoner. Det nye sykehuset på Kalnes vil få enda færre barselsenger, noe som betyr at enda flere drar hjem tidlig.

- De første dagene etter fødsel er den mest sårbare tida. Nye retningslinjer sier nå at jordmødre i kommunen skal komme på hjemmebesøk den første uka etter fødsel, men det tar oftest en god del lengre tid før papirene i det hele tatt kommer fra sykehuset. I kombinasjon med kapasitetsproblemene gjør dette at det ofte tar opp til to uker før man får hjemmebesøk, sier Hansen.

Hun mener det som nå skjer i Moss er «kjempealvorlig».

- Før var alle mammaer i nærområdet hjemme. Nå er man ofte alene i et bomiljø. Mødre går nå glipp av mye veiledning. Det er derfor det offentlige må sette i gang slike tiltak. Både menn og kvinner har utrolig mye glede av barselgrupper i dag, sier hun.

- 800.000 kroner borte

Hansen forventer nå at det ligger penger i kommunebudsjettet for 2015 til å fortsette barselgruppene.

- I fjor kom det én million kroner i friske midler fra staten, med sterke føringer om å styrke helsesøstertjenesten og den mest sårbare tida i en families liv - nemlig barseltida. De borgerlige i Moss la inn bare 200.000 av dem. 800.000 kroner har de altså brukt på andre ting, sier hun.

- Det er feil, svarer rådmann i kommunen, Bente Hedum: - Vi brukte 250.000 kroner på å styrke helsestasjonstjenesten. Resten ble brukt til å dekke andre ting. Det var ikke øremerkede midler. Da er det opp til kommunen å bruke pengene der det er størst behov.

Ordfører Tage Pettersen sier at kommunen ligger høyt på jordmordekningen, men lavt på helsesøstrene.

- Kanskje vi har prioritert annerledes enn det vi burde, sier han.

hanna.sommerstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen