Passer på at flere barn får gaver og sprer juleglede i hundrevis av hjem

En rekke juletrær rundt omkring i Østfold og landet for øvrig står nå klare for å ta imot gaver. De skal gå til barn som ikke kan ta julegaver som en selvfølge.

«Ensomt juletre søker gaver» er navnet på tiltaket til organisasjonen Hjelp oss å hjelpe. Det finnes flere aktører med et lignende konsept, men Hjelp oss å hjelpe er de største i Østfold.

I år har de satt ut juletrær i Moss, Fredrikstad, Sarpsborg, Halden, Askim, Trøgstad, Spydeberg og Rakkestad.

Blir ofte mange tårer

I Moss er de tre frivillige, i Halden er de to, mens i de øvrige kommunene er det én enkelt person som bidrar. Det er de som deler ut gavene og maten til familiene i nød. Det er en følelsesladd affære.

– Det blir ofte mange tårer. Jeg hadde en dame innom meg, som bare senket seg ned på knærne og gråt i gangen min da jeg skulle gi henne noen poser med mat og gaver til barna hennes, forteller Cecilie Hansen, som startet opp organisasjonen i 2011.

Også Cecilie Aas Roos, en av de frivillige fra Moss, har lignende historier.

– Jeg møtte en mor til fire barn som beina bare svikta på, da jeg åpnet bagasjeromsdøra på bilen hvor gavene lå. Hun satte seg ned på isen og gråt, forteller hun.

Ga selv tilbake året etter

Linn Andersson, en av medarbeiderne på spisestedet Moments i Moss, har sett lignende scener blant dem som leverer gaver der – noe flere for øvrig velger å gjøre så stille og anonymt som mulig.

– Vi hadde blant annet en dame som kom innom her, som gråt da hun satte fra seg gaven. Hun hadde nemlig selv fått samme hjelp året før, og nå følte hun at det var hennes tur å gi noe tilbake, forteller hun.

Ifølge Andersson er det ikke uvanlig at det kommer folk langveisfra for å bidra med gaver.

– Jeg synes det Hjelp oss å hjelpe gjør er helt fantastisk, mener hun.

Linn Andersson, en av medarbeiderne på spisestedet Moments i Moss, synes det organisasjonen Hjelp oss å hjelpe gjør er helt fantastisk.
Foto: Kenneth Stensrud Linn Andersson fra Moments er blant dem som tar imot gavene som havner under juletrærne.

Hjelper hundrevis av familier

I fjor ble det samlet inn mat og gaver til 67 forskjellige familier i Moss og omegn. Snittet for alle de åtte stedene i Østfold var på 70. Med andre ord hjalp organisasjonen rundt 560 familier i fjor.

I år ligger de allerede an til å hjelpe flere enn noen gang.

Årets juletrær i mossedistriktet er utplassert på spisestedet Moments i Moss sentrum og på Son Spa. Det er også mulig å levere gavene hjemme hos de frivillige.

– Det er egentlig feil å si at vi hjelper. Vi er bare et mellomledd for dem som faktisk gjør det, sier Roos.

– Sitter langt inne å be om hjelp

Hun har selv stått i motsatt ende. En sommer tok hun kontakt med Cecilie Hansen og ba om mat. I dag bidrar hun til at andre får den samme hjelpen.

– Jeg vet hvordan det er, sier hun.

Alle familier eller enkeltpersoner som kontakter dem er anonyme utad. Det er kun de frivillige som får vite hvem de er, og de har taushetsplikt. Likevel er det ikke alle som tør å ta kontakt.

– Det sitter langt inne å be om hjelp, sier Roos.

LES OGSÅ: Så mye bruker vi på julekalendere til barna

Mange som bidrar

Organisasjonen får både gaver fra privatpersoner og bedrifter. Særlig dartklubben Z-Bulls fra Moss bidro stort i fjor, via en innsamlingsaksjon. Den skal de gjenta 8. desember i år.

På juletrærne henger det lapper med ønskelister fra barna. Gavene er i all hovedsak ment for barn i alderen 0 til 18 år, men det er også tillatt å gi gaver til foreldre eller andre foresatte.

I år ønsker organisasjonen seg mange adventskalendre, da det er noe de mangler per nå.

På onsdag hadde det allerede kommet en rekke gaver under juletreet på spisestedet Moments i Moss sentrum.
Foto: Kenneth Stensrud På onsdag hadde det allerede kommet en rekke gaver under juletreet på spisestedet Moments i Moss sentrum.

Finnes grincher blant gledessprederne

Før de frivillige leverer ut gavene, åpner de dem. Derfor ber de folk om å ikke pakke inn gavene selv. Det gjør også at de klarer å sile ut de få gavene som kun er ment for å skape kvalme, bokstavelig talt.

– Vi har blant annet fått en gave merket «jente 11» som inneholdt en truse med avføring. Vi har også fått en gave merket «gutt 6» som inneholdt en ullsokk med makrell i tomat, forteller Hansen og Roos.

Det er derimot kun unntakstilfeller. De fleste gavene er ikke bare gode, men også dyre. De nevner store Lego-sett som ett eksempel.

– Det finnes heldigvis mange gode folk der ute, sier Roos.

Ett eksempel på det er en mann fra Moss, som ønsker å være anonym. Han handler årlig inn mat for 5.000 kroner for å gi til organisasjonen, ifølge Roos.

LES OGSÅ: Her er årets mest interessante julehefter