Annonse
BARN OG UTDANNING: Søndag 22. oktober er dato for årets TV-aksjonen. Formålet er UNICEFs arbeid for å gi utdanning til barn rammet av krig og konflikt. Kommunene i Østfold går foran med å gi til sammen rundt en halv million kroner.

Østfold gir en halv million kroner til TV-aksjonen

Østfolds kommuner og fylkeskommune er positive til årets TV-aksjon, og gir både penger og annen hjelp.

Annonse
Lokale nyheter

Av Paul Norberg

Samtlige kommuner i Østfold gir penger til årets TV-aksjon. Beløpene veksler hovedsaklig mellom en og to kroner per innbygger. Flere sentrale politikere og nøkkelpersoner i næringslivet fra Askim, Fredrikstad og Moss skal også sette av fire timer hver til å ringe rundt til bedriftsledere for å få dem til å bidra.

– Askim kommune bevilger 25.000 kroner. Det gjør vi for å vise at vi støtter aksjonens formål, noe som kan føre til at flere innbyggere også gir en del til bøssebærerne. Men vår største innsats er å kontakte våre nettverk for å få nærings-livet til å gi betydelige beløp, sier ordfører Thor Hals (H).

– Skal du selv ringe rundt?

– Ja, jeg har noen bedrifter på lista mi. Blant annet Glava, som har vært en solid bidragsyter ved mange tidligere innsamlinger, sier Askim-ordføreren.

Bøssebærere

Sarpsborg kommune har lagt ut bilde av ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) på sine nettsider, der han oppfordrer innbyggerne til å gi og til å stille som bøssebærere. Målet er at alle husstander i Sarpsborg skal få besøk 22. oktober, og da er det behov for 500 bøssebærere.

Renate Holm er aksjonsleder i Østfold på fjerde året. Hun forteller om stor entusiasme for årets aksjon.

– TV-aksjonen NRK 2017 går til UNICEFs arbeid for å gi utdanning til barn rammet av krig og konflikt. Ett av fem barn i krigs- og konfliktområder står i dag uten skolegang. TV-aksjonen 2017 skal gi utdanning til barn i Colombia, Mali, Syria, Pakistan og Sør-Sudan. Dette er noe som barn og ungdom i norske skoler forstår godt, og på mange skoler er det stor aktivitet for å lære om hva som skjer, og for å gi hjelp, forteller Renate Holm.

Teaterkråkene støtter

Men det er ikke bare skoler som gir aktiv støtte. I Moss skal barneteatergruppa Teaterkråkene gi inntektene fra kakesalget på en forestilling i Parkteatret 22. oktober til TV-aksjonen.

– Utdanning av barn i krigsherjede land er utrolig viktig, og vi er glade for at våre unge skuespillere og deres støttespillere er villige til å bidra aktivt, sier leder i Teaterkråkene, Christina Olavesen.

– Vipps og slikt

På tross av at mange ikke har penger i lommeboka lenger, og heller bruker bankkort, Vipps og andre elektroniske betalingsformer, så fortsetter TV-aksjonen med bøssebærere.

– Vi er prøvekaniner for ulike betalingstjenester, og folk kan mer enn gjerne bruke Vipps og slikt for å gi sin skjerv. Men bøssebærerne er vår direkte kontakt med innbyggerne i hver kommune. Den formen for kontakt ønsker vi å opprettholde uansett.

Bøssebærernes samtaler med folk er gull verdt, og jeg oppfordrer flest mulig til å stille opp, sier Renate Holm.

DETTE GIR DE:

Fylkeskommunen og kommunene i Østfold ønsker å støtte årets TV-aksjon. Her er bevilg­ningene, og noen innstillinger til bevilgning:

Østfold fylke: 120.000
Aremark:15.000
Askim: 25.000
Eidsberg: 11.500
Fredrikstad: 80.000
Halden: 31.000
Hobøl: 5.6 00
Hvaler: 15.000
Marker:10.000
Moss: 65.000
Rakkestad: 35.000
Rygge: 16.000
Rømskog: 6.830
Råde: 14.800
Sarpsborg: 40.000
Skiptvet: 7.600
Spydeberg:8.000
Trøgstad: 20.000
Våler: 10.670

Annonse