Siv Henriette Jacobsen, gruppeleder i Østfold Arbeiderparti. FOTO: HANNA SOMMERSTAD

Østfold+Akershus?

Siv Henriette Jacobsen (48) er gruppeleder i Østfold Arbeiderparti. I dag legger Ap, som er i posisjon, fram sitt Østfold-budsjett for 2015 i Fylkestinget.

Deres fylkesbudsjett legges fram i dag og skal stemmes over. På hvilken måte påvirker Østfold-budsjettet Moss?

- Vi setter søkelyset på tre ting: lærlingplasser til alle, arbeidsplasser og næringsutvikling, og et godt samferdselstilbud i hele fylket. Alle de tre prioriteringene vil påvirke Moss.

Men flere lærlingplasser har det vært snakk om i «alle år». Kommer dere egentlig noen vei?

- Ja. Det har pleid å være en tommelfingerregel at halvparten av dem som ønsker lærlingplass må ta til takke med skolebenken. Men nå er vi på en offensiv med arbeidslivet og kommunene for å gjøre kandidatene bedre. Bare i år har det resultert i at tre fjerdedeler av alle lærlingene har fått plass.

Hvilke endringer har dere gjort i budsjettet fra fylkesrådmannens forslag?

- Den kanskje viktigste endringen er at vi vil etablere et fond for grønn næringsutvikling og teknologi. Det betyr en styrking mot oppstartsbedrifter og folk som jobber med innovasjon. Akershus har et tilsvarende fond, og vår tanke er at vi kjøper oss inn i det, og på den måten kommer tettere på kunnskapsmiljøene på Ås og på Kjeller.

Konkret for Moss er jo Metrobuss-tilbudet mye omtalt. Men dere vil også se på mulig flomregulering i Vansjø. Hva betyr det?

- Det er et kjempeproblem at Vansjø rutinemessig har oversvømmelse i flomsesongen. Vi er nå i dialog med Norges vassdrags- og energidirektorat for å se om det er noe beredskapsmessig vi kan gjøre. Enten om det er å tappe Vansjø i god tid før flomsesongen, eller lage en flomtunnel.

Det er dårlig økonomi i fylkeskommunen, og det debatteres høyt om at fylkeskommunens tid er over. I hvor mange år til tror du at du er fylkespolitiker?

- Haha, nå har jo Stortinget vedtatt at vi skal ha regioner i Norge. I Østfold har vi vært klare for å snakke om en sammenslåing med Akershus lenge, men vi vil fortsatt ha regioner. Om det blir det Østfold vi kjenner i dag, sammen med Akershus eller hele Østlandet vet jeg ikke.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Jeg tror det må bli Garps bok av John Irving. Det var den første «voksenboka» jeg leste, og jeg leste den vel 15 ganger eller noe sånt.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å være ute i naturen.

Hvem var din barndomshelt?

- For å være litt utafor boksen: Debbie Harry, altså Blondie. Hun var kul og den første musikeren jeg hadde et forhold til.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- At jeg har så stort behov for å «lade», altså sove og slappe av.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Spiser god mat og drikker noe godt.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Alt jeg tror på i utgangspunktet. Sist gikk jeg i 8. mars-tog i Oslo, det er en viktig sak.

Er det noe du angrer på?

- Ja, at jeg aldri begynte å studere jus. Det hadde jeg nok likt, men det var litt sent å begynne som 40-åring.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Jeg tror jeg blir ganske begredelig om heisen står fast, så den æren får mannen min! Jeg har god klaustrofobi, så det hadde nok slått ut.