Nyheter

Oppmerksomt nærvær

STRESSMESTRING: Hverdagsstress var tema da Kirkeparken videregående skole i går markerte verdensdagen for psykisk helse. - Jeg driver allerede med mindfulness på fritiden, fortalte elev Ina Charlotte Berntsen.

- Hva er egentlig stress? Hva gjør deg stresset? Og hva kan du gjøre for å unngå det?

Det var noen av spørsmålene psykolog Inga M. Holst fra PPT i Moss stilte da hun holdt foredrag for Kirkeparken-elevene under verdensdagen for psykisk helse i går. Sammen med idrettslærer Geir O. Olsen ga hun elevene tips og råd om hvordan de kunne skape seg en mindre stressende hverdag.

Holst spurte elevene hvor stresset de følte seg, på en skala fra én til fem. De fleste havnet på en treer, selv om spredningen var stor.

- Det gjelder å finne ut om stresset du føler er noe du selv kan styre over, og dermed gjøre noe med, eller ikke, tipset hun.

Holst ga råd til elevene om enkle grep de kunne gjøre for å føle mindre stress.

- Nok mat og søvn, aktiviteter man mestrer og liker, å få og å gi omsorg og praktisere oppmerksom tilstedeværelse, eller å «leve i nuet», er tips til hva man trenger for å bli mindre stresset, sa psykologen.

Hun påpekte at mange unge i dag føler et høyt stressnivå på grunn av forventninger de føler at settes til dem fra ulike hold.

- Da må man finne ut hvilke forventninger man ønsker å ta innover seg, og hvilke man kan bry seg mindre om, sa Holst.

Koblet helt av

Elevene Katrine Solholt Johnsen, Julia Srishti Barsjø og Ina Charlotte Berntsen lyttet oppmerksomt da psykologen pratet. Tidligere i går hadde de vært i gymsalen og praktisert mindfulness, eller «oppmerksomt nærvær», i regi av idrettslinje-lærerne Jan Petter Eggesvik og Leif Tore Aasen. De to hadde satt sammen lydspor med mental trening - det samme programmet som brukes av olympiatoppen.

- Jeg tror det er utrolig bra for elevene å koble helt av noen ganger. Vi ser tydelig hvordan smarttelefoner og sosiale medier påvirker elevene både på skolen og på fritiden. Det kan til og med ødelegge nattesøvnen deres, sier Eggesvik.

Han har ofte lagt merke til elever som er logget på Facebook sent om kvelden, midt på natta og veldig, veldig tidlig om morgenen.

Mange sliter

- Døgnrytmen deres blir helt forstyrret. Derfor er det så viktig noen ganger å bare legge fra seg smarttelefoner, henvendelser og alt slikt stress, og bare slappe av her og nå - og fokusere på det som egentlig er viktig, sier Eggesvik.

De tre tredjeklassejentene er enige.

- Mange elever sliter med utbrenthet, sier Julia Srishti Barsjø.

Ina Charlotte Berntsen forteller at hun selv allerede praktiserer mindfulness på fritiden.

- Jeg tror det er kjempeviktig å lære seg hvordan man kan tenke positivt og ha rett fokus, for eksempel i forkant av prøver. Man blir veldig beroliget av mindfulness, og mer bevisst på hvordan man bør tenke, sier hun.

hanna.sommerstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen