Nyheter

Oppfordrer til utfylling i sundet

MILJØGIFTER: Joakim Sveli i Moss Venstre oppfordrer grunneierne langs Mossesundet til å slenge seg på i konkurransen om gratis steinmasser fra Bekkelaget.

- Jeg vil gjerne oppmuntre grunneierne langs Mossesundet til å kaste seg med i kampen om steinmassene som nå kan fås gratis fra Bekkelaget, sier Joakim Sveli i Moss Venstre.

Han ser ingen grunn til at ikke grunneierne også på denne siden, og ikke bare på Værle-siden, kan bli med i denne konkurransen, slik at man får dekt til miljøgiftene også her.

Moss Dagblad har tidligere skrevet om Fylkesmannens forslag til miljøstrategi for Mossesundet, som nå er ute på høring. Her framgår det at situasjonen i sundet er mye verre enn i Værla, hvor politikerne nå har gitt sitt ja til deldekking av sjøbunnen.

Ingen omregulering

Fylkesmannen har påpekt at man er nødt til å ta grep for å få tildekket miljøgiftene i mossesundet. Dette må skje for å oppfylle kravene om god vannkvalitet, et krav som må oppfylles innen 2021.

- Grunneierne langs sundet bør nå, og i årene framover, se sitt snitt til å oppfylle dette kravet, i tillegg til at de kan legge til rette for eventuelt ønske om utvidelse av områdene sine ut i sundet, sier Sveli.

Det er nemlig enkelt å søke Fylkesmannen om lov til å dekke til bunnen for miljøgifter, ifølge Venstre-politikeren. Hvis man fortsatt lar det stå igjen ti meter med «fritt vann» over tildekkingen, kreves ingen omregulering.

«Kortreist» stein

Dersom grunneierne ønsker å utvide arealet sitt over vann, må de derimot søke kommunen om en omregulering. Det kan ta lengre tid, men et første skritt er uansett å dekke til havbunnen. Denne strategien er også brukt av Moss Havn.

- I årene framover, blant annet gjennom bygging av Follo-tunnelen, samt samferdselsprosjekter i Moss, vil det bli mye tilgjengelige masser som man kan bruke til slik tildekking og eventuell utfylling, sier Sveli og legger til: - Vi kan få to miljøgevinster i ett dersom man både får tildekket bunnen, og får benyttet masser som kommer fra nærområdet, og som da slipper å bli fraktet langt vekk, gjerne på lite miljøvennlige måter.

Verken Jeløy Strandpark, som eier områder på Jeløy-siden av sundet, eller Höegh, som eier den gamle Peterson-tomta på mossesiden av sundet, kunne kommentere saken i går.

hanna.sommerstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen