Open Water: Vil ha testsvømming i saltvann før neste års konkurranse

Deltakerne til neste års Open Water, en svømmekonkurranse på 10.000 meter mellom Horten Moss, må bevise at de kan svømme minst 5.000 meter i tøffe saltvannsforhold for å få lov til å stille til start. Jose Ramon fra Jeløy, som selv er en habil havsvømmer, var overrasket over hvor få hjelpebåter som var satt inn for å følge svømmerne.

– Av de 150 som stilte til start i år ville minst 30 ikke fått startet, sier lederen av arrangementet Tom Remman. Neste år må deltakerne dokumentere sine ferdigheter via tid eller fra tidligere konkurranser. Minstemålet er å svømme 5.000 meter under tøffe forhold i saltvann. 
– Hvordan selve de fysiske testene skal foregå er enda ikke bestemt, Men de som ikke er komfortable i bølger, sterk vind og strøm, i åpen salt sjø, må ikke melde seg på.

Ser ikke land i høye bølger

– Sammen med en kamerat, fulgte Jose Ramon fra Jeløy svømmerne fra egen kajakk de to siste kilometerne inn til Moss i år. Ramon, som selv er en habil havsvømmer, var overrasket over hvor få hjelpebåter det var satt inn.
– Vi var bare der som heia-gjeng, men måtte dra aktivt inn og guide svømmerne fordi de var langt ute av kurs. Bølgene var så høye at de ikke kunne se land,  og derfor klarte de ikke å orientere seg. Ramon ga også flere av de slitne svømmere vann. Nå har han meldt seg til å stille frivillig med hjelpebåt til neste år.
Tom Remman er ikke enig at det var for få hjelpebåter og kan ikke love at det blir satt inn flere båter neste år. Han fremhever at det alltid er en "avsluttende båt" som plukket opp de som ikke er dyktige nok til og kommer seg til Jeløy innen tidsfristen.

27. juni 2020

Jose Ramon er også kritisk til tida på sommeren racet går.
– Jeg forstår at arrangøren vil ha ferie og få racet unnagjort, men det er enda for kaldt i sjøen i juni til å svømme så langt som en mil. I stedet bør man vente til sent i juli og helst til midten av august.
Tom Remman sier de samarbeider med vannsportfestivalen 2020 i Moss, og at datoen allerede er satt.
– Datoen er 27. juni 2020 og slik blir det, sier Remman. I stedet for mer komfortable forhold, oppfordrer han deltakerne til å legge seg i hardtrening allerede nå.
– De har en solid jobb å gjøre for å kvalifisere seg, avslutter han.