Ønsker fortsatt stø kurs mot høyre

– Det vil være merkelig å lande på å kaste en regjering vi har samarbeidet med om de fem siste statsbudsjettene, sier lederen i Østfold KrF.

Fredag har partiet landsstyremøte, der ett av de heteste diskusjonstemaene blir hvilken politisk fløy KrF nå skal slå følge med.

Partileder Knut Arild Hareide lanserte tidligere denne uka en bok som antyder samarbeid mot venstre, men fylkesleder Brynjar Høidebraaten i Østfold ønsker altså det motsatte.

Dette synet har han også flagget tidligere, og onsdag ble det stadfestet av fylkesstyret hans.

– Vi har konkludert med at det naturlige er et samarbeid mot ikke-sosialistisk side. Nå skal ikke dette spørsmålet landes endelig på helgens møte, men vårt entydige signal i de diskusjonene vi nå skal ha blir å fortsatt lene oss mot høyre, sier Høidebraaten.

Forstyrrende ytterpunkter

Han mener det er mange gode grunner til at KrF bør følge denne retningen.

– Vi har lange tradisjoner for samarbeid den veien, og har kommet til enighet om de fem siste statsbudsjettene. Samtidig gikk vi til valg på Erna Solberg som statsminister, vi syns hun gjør en god jobb, og da vil det være merkelig å lande på et standpunkt som resulterer i å kaste den sittende regjeringen, sier Høidebraaten.

Likevel har han forståelse for at enkelte mener det er vanskelig å svelge at partiet eventuelt skal inn i en regjering som involverer Frp.

– Det sitter langt inne hos oss også, selv om det er delte meninger om hvor store de politiske forskjellene mellom oss og dem egentlig er. Men alternativet hadde vært å støtte en regjering der man får SV og Rødt på kjøpet, og det er disse ytterpunktene på begge sider av det politiske landskapet som kompliserer spørsmålet for KrF, mener Høidebraaten.

Ber om regjeringsforsøk

Partiet hans sliter tungt om dagen, og senest torsdag kom det en ny måling fra Vårt Land, som viste en oppslutning på bare tre prosent og én fattig stortingsrepresentant.

– Veldig mye av dette skyldes at velgerne våre ikke helt vet hvor de har oss. Vi trenger en avklaring på hvilken vei vi skal gå, så folk vet hva de har å forholde seg til.

Han mener derfor det er på høy tid å utforske muligheten for å gå inn i regjering, som flere av hans partikolleger vegrer seg for.

– Ting kan ikke fortsette som i dag, og da tenker jeg at vi bør prøve å gjennomføre samtaler for å finne en felles regjeringsplattform.

– Mange mener vi ikke engang bør snakke med regjeringen, men jeg tror det vil være lettere å kommunisere overfor velgerne våre dersom vi har gjort et forsøk, selv om det skulle vise seg ikke å lykkes, sier Høidebraaten.