FERSKE: Mossebedriften Easypick, her ved daglig leder Ingrid Koefoed (t.h) er en av 40 nye lærebedrifter i Østfold som følge av fylkeskommunens rekrutteringskampanje før jul. Læreplassjeger Elisabeth Strømme er fornøyd med fangsten, men erkjenner at det fortsatt er et stykke til full læreplassdekning.

Offensiv kampanje ga læreplassboom

Østfold fylkeskommune hanket inn 40 lærebedrifter ved å tilby 5.000 kroner i ekstra tilskudd til nye bedrifter som ønsker å ta inn lærlinger. Likevel er det et stykke å gå til full læreplassdekning.

– Vi har tenkt på dette lenge, og så har vi ikke tatt steget. Da vi så kampanjen tenkte vi at dette kunne være et riktig tidspunkt for å gjøre det, sier daglig leder Ingrid Koefoed i Easypick AS.

Mossebedriften startet opp for under to år siden og driver en nøkkelutvekslingstjeneste via en app på smarttelefonen.

– Hvis du for eksempel skal leie ut leiligheten, har barn som kommer hjem uten nøkkel eller skal dele bil med noen, gjør vi det mulig å legge fra seg nøkler på nærmeste kiosk på en sikker måte. Den blir registrert når man kommer inn i kiosken, låst inn i et skap og man får en personlig hentekode som sendes til den som skal plukke opp nøkkelen, forteller Koefoed.

Flere fag

Easypick er en av mange nye lærebedrifter som har kommet på plass i fylket rundt årsskiftet. De produserer alt selv – både det grafiske, innholdet i appen og selve terminalene, og ønsker derfor å få inn unge og sultne folk innenfor tre ulike fag.

– Vi har en som begynner i arbeidspraksis i mediegrafikerfaget til uka, og så har vi dataelektronikerfaget der vi håper å få inn noen i praksis innen slutten av mars. I tillegg har vi møbelsnekkerfaget med tanke på produksjonen av selve Easypick-terminalen.

– Vi ønsker å ta inn lærlinger fra høsten av. Da er det greit for oss å få dette halvåret på å teste hvem som ønsker å være her, sier Kofoed.

Stadig dårligst

Før jul gikk Østfold fylkeskommune ut med en rekrutteringskampanje der de lovet 5.000 kroner til nye lærebedrifter.

– Vi gikk ut i forkant og sa at vi håpet det skulle bli en dyr kampanje for oss, og det har det blitt. Siste opptelling viser at vi har fått inn rundt 40 nye lærebedrifter. I tillegg har vi i løpet av disse to månedene klart å få 20 lærlinger ut i bedrift av dem som sto igjen uten læreplass, og det er også veldig gode tall, sier læreplassjeger Elisabeth Strømme i fylkeskommunen.

Likevel viser ferske tall fra Utdanningsdirektoratet at nesten 40 prosent står uten læreplass i fylket, og det er fortsatt dårligst i landet selv om alle fylker er på vei opp.

– Alltid på hugget

Strømme påpeker at innsatsen i november og desember ikke er synlig i denne statistikken, og at ytterligere 20 prosent har fått tilbud om opplæringskontrakt eller VG3 i skole. Hun erkjenner likevel at de har en vei å gå.

– Jeg håper selvfølgelig tallene er mye bedre om et års tid. Vi kan alltid få bedre resultater, og er alltid på hugget med nye spennende prosjekter.

– Det som er viktig å få fram er at selv om bare seks av ti får læreplass, så får alle et tilbud. Vi har mange alternative muligheter, og Østfold er det fylket med desidert flest opplæringskontrakter og flest som takker ja til VG3 fagopplæring i skole. Men fylkeskommunen og skolene jobber hele tida med formidling, så hvis vi finner en match går de ut av skolen og rett inn i læreplass, sier Strømme.

– Samfunnsansvar

Hun er derfor glad for at bedrifter som Easypick viser samfunnsansvar og sier ja til å ta inn lærlinger, og håper nå mange flere vil følge etter.

– Det hersker en del misforståelser rundt det å ta inn en lærling. Mange tenker at hvis de sier ja til det så må vi tilby fast jobb etterpå, og de har kanskje ikke samvittighet til å ta dem inn som lærlinger fordi de vet de ikke kan beholde dem. Men de gjør likevel en kjempejobb fordi lærlingen får tatt fag- eller svennebrev, viktig arbeidserfaring og får det på CV-en sin, sier Strømme.