Sindre Westerlund Mork (Moss Venstre). FOTO: HANNA K. SOMMERSTAD

Ny sprekk i borgerlig samarbeid

Venstre er ikke fremmed for å øke eiendomsskatten for å finansiere ny skole og flerbrukshall.

Det er helt uaktuelt for Høyre. Dermed er det duket for enda en sprekk i det borgerlige samarbeidet i Moss.

I rådmannens budsjettforslag for Moss kommune i 2015, er det lagt inn ti millioner kroner til å gjennomføre forprosjektet til en ny skole og flerbrukshall på Hoppern på Jeløy. Det var Moss Avis som først omtalte at Sosialistisk Venstreparti (SV) i Moss mener at økt eiendomsskatt er eneste realistiske måte å finansiere en ny skole på Jeløy på.

- Det er helt urealistisk å bygge skole på Jeløy uten å øke eiendomsskatten. Posisjonen har ikke lagt inn én krone til dette nå, sier SVs gruppeleder, May Hansen.

Hun mener posisjonen skyver på finansieringsplanen til etter valget kommende høst og omtaler den taktikken som «helt meningsløs».

- Jeg håper velgerne ser at posisjonen vegrer seg for å fatte et vedtak som forplikter, sier hun.

 

Eiendomsskatt

- Det er ikke sikkert at SV har rett i dette. Men hvis vi må øke eiendomsskatten for å kunne bygge den nye skolen, er ikke det fremmed for Venstre, sier gruppeleder i bystyret, og leder for Skole-, oppvekst- og kulturutvalget, Sindre Westerlund Mork.

Han forteller at Venstres holdning er at eiendomsskatten kan brukes til å finansiere store enkeltprosjekter, men understreker at partiet ikke ønsker at pengene som kommer inn fra denne skatten skal brukes til å finansiere den daglige driften av kommunen.

Høyres Sissel Rundblad sier imidlertid at Høyre er «veldig fremmed» for å øke eiendomsskatten for å finansiere ny skole på Hoppern.

- Vi vil ikke øke eiendomsskatten. Men vi vil heller ikke redusere den, på grunn av den økonomiske situasjonen vi har nå, sier Rundblad.

 

- Siste utvei

Eiendomsskatten er en evig brannfakkel i den politiske diskusjonen i Moss. Den omstridte skatten er også årsaken til at Frp nå har brutt samarbeidet med Høyre, KrF og Venstre i Moss. De klarte ikke å enes om et budsjett, fordi Frp ønsket å senke eiendomsskatten, mens de tre andre ville beholde den på dagens nivå.

- Å øke eiendomsskatten for å finansiere en ny skole, må være siste utvei.

Det sier gruppeleder i Kristelig Folkeparti (KrF) i Moss, Halvard Sand.

KrF vil, så langt det lar seg gjøre, prøve å unngå en økning i «e-skatten».

- Men det er en mye mer riktig måte å bruke eiendomsskatten på, enn å bruke den på drift av kommunen, påpeker han, i likhet med Venstre.

Sand betegner eiendomsskatten som «et dilemma» og sier han ikke er «overbegeistret» for å øke den.

- Men det er de eneste frie inntektene kommunen har, og jeg ser jo at den kan gi økonomisk handlingsrom, sier han.

Sand er imidlertid ikke enig med SV i at det er urealistisk å kunne bygge ny skole uten å øke e-skatten.

- Hvordan skal dere da finansiere skolen?

- Vi må få ordne på budsjettet slik det er i dag. Vi jobber med en omstilling som skal få orden på økonomien. For det er ingen tvil om at vi sliter med den, svarer han.

- Er det ikke kortsiktig tenkt å ikke legge en finansieringsplan allerede nå?

- I første omgang skal vi forprosjektere skolen, så får vi ta stilling til finansieringen etter det. Det er Moss kommunale eiendomsselskap sin oppgave.

 

- Skole uansett

Posisjonen, nå ifølge Frp bestående av kun Høyre, Venstre og KrF, la i formannskapsmøtet siste uke fram sitt eget budsjettforslag. Dette var omtrent identisk med rådmannens forslag. Etter alt å dømme er det posisjonens budsjettforslag som vil vedtas i bystyremøtet førstkommende mandag.

Høyres Rundblad påpeker at det er vanskelig å vite hva skolen vil koste, og dermed også si noe om hvordan den bør finansieres, før prosjekteringen er ferdigstilt.

- Vi tar stilling til alt det andre når forprosjektet er klart. Det viktige er at det kommer i gang og at det konkluderer, sier hun.

Arbeiderpartiet (Ap) vedtok sitt alternative budsjett i går kveld, etter at Moss Dagblad gikk i trykken. Det er imidlertid ventet at Ap her foreslår å øke eiendomsskatten og at finansieringen av ny ungdomsskole ligger inne i dette budsjettet.

Gruppeleder Tomas Colin Archer lover uansett at det blir skole på Jeløy - uavhengig av finansieringsmåte.

- Det kan bli ved å bruke eiendomsskatten. Men skole på Hoppern har vi lovet, så det kommer det til å bli uansett, sier han.