Nyheter

Ny kraftlinjetrasé blir dyrere og forsinket

Høyspentlinja holder klasserom stengt og har vært en plage for naboene i mange år. Nå blir den nye kraftlinjetraseen både forsinket og dyrere: Prisen har økt fra 78 til 110 mill.

Bilde 1 av 2

Høyspenten, som går over Nøkkeland skole, har i mange år ført til frykt og uro blant befolkningen på Kambo, for strålingsfaren fra kraftledningene. Derfor har også Moss bystyre nylig bestemt at noen klasserom fortsatt skal holdes avstengt, selv om kommuneoverlegen i mener at det er trygt å bruke klasserommene. Nå må Kambo-samfunnet vente i minst to nye år før det blir en ferdigstillelse av de nye kraftlinjene.

41 prosent prisøkning

I rådmannens budsjettforslag for 2019 går det fram at det har vært en prisøkning på hele 41 prosent for dette kraftlinjeprosjektet.

Sommeren 2018 var Hafslund Nett i skjønnsretten med grunneierne som det ikke ble oppnådd en frivillig avtale med. Hafslund Nett fikk medhold av retten, men det er sannsynlig at grunneierne vil anke avgjørelsen, noe som i tilfelle vil forsinke arbeidet med nye kraftlinjer ytterligere.

– Høyere stålpriser

– Hvorfor er prisen blitt så mye høyere, rådmann Bente Hedum?

– Det er flere forhold som spiller inn. De første prisanslagene ble laget i 2013. I denne femårsperioden har det vært en generell prisøkning. Samtidig har stålprisene skutt i været, og Eurokursen har steget. Dette er forhold som innvirker på prisen. Selv om det har vært uenighet med grunneierne, så har forberedelsene til prosjektet blitt gjennomført. Dette har også ført til en mer nøyaktig prisfastsetting. Daglig leder Bengt Olimb i MKEiendom kommer til å redegjøre for hele problematikken rundt kraftlinjene på budsjettmøtet i bystyret 18. desember, opplyser Hedum.

– Skandale

Gruppeleder Eirik Tveiten i Moss Rødt (bildet) mener at hele saken er en skandale.

– SKANDALE: Det mener Eirik Tveiten (R) om høyspentkonflikten på Kambo.

– Vi ønsker en egen sak i bystyret med en gjennomgang av «hva som gikk galt», og hvilke totalkostnader flytting av høyspentkabelen vil medføre. I 2013 hadde bystyret valget mellom to alternativer: Et langt og et kort strekk. Det ble advart fra grunneiere og fra Kambos befolkning mot å velge det korte strekket, fordi dette sannsynligvis ville havne i rettsvesenet ved en ekspropriasjon. Da ville prosjektet vært ferdigstilt i desember 2019, trodde bystyreflertallet. Ved å velge det lange strekket, som hadde stor tilslutning på Kambo, ville de nye kraftlinjene stått ferdig i 2017. Prislappen på det lange strekket ville vært 112 millioner. Men det ville blitt en langt raskere løsning, noe som ville ha gagnet hele Kambo-samfunnet. Nå blir prisen minst like dyr for det korte alternativet, samtidig som det fortsatt vil ta flere år før det er ferdigstilt. Bystyrets flertall ville ikke lytte til innbyggerne, og nå kommer regningen, sier Tveiten.

Kort i sitt svar

Advokat Chirsti E. Hurlen representerer den største grunneieren, Vibeke Dons Wankel. Hurlen gir følgende uttalelse på vegne av sin klient:

«Vibeke Dons Wankel har begjært overskjønn av erstatningsfastsettelsen. Begjæringen om overskjønn er med andre ord begrenset til den del av tingrettens skjønn som gjelder fastsettelse av erstatning for Wankels eiendom. Ut over dette har vi ingen kommentarer til saken på nåværende tidspunkt».

Daglig leder Bengt Olimb i MKEiendom har følgende kommentar til våre spørsmål om årsak til den sterke prisøkningen og til hvorvidt erstatningssaken til grunneier Wankel går videre i rettssystemet:

– Generelt har det vært en prisstigning, spesielt på stål, som er en vesentlig del av prosjektet. Euro mot norske kroner er også en viktig faktor som er endret siden 2013. Ellers påløper det jo kostnader for alle strålemeldinger og rettssaker som har vært gjennomført. Nå gjenstår verdifastsettelsen for blant annet Wankels og Nores eiendommer i et overskjønn i skjønnsretten.

Mer fra Dagsavisen