Northug-inspirert

Når han ikke leser kartnoter i rallybilen, spenner han gjerne på seg langrennsskiene.

Hvem: Torstein Eriksen (27)

Hva: Kartleser for rallyfører Mads Østberg.

Aktuell med: Var nylig med på å vinne NM-rallyet på Finnskogen, og forbereder seg i disse dager til VM-runden i Sverige 15. februar.

Det har gått litt opp og ned i sesongstarten – biltrøbbel i Sigdalsrally og seier i Finnskogen. Hvordan føler du at samarbeidet mellom deg og Mads Østberg fungerer?

– Samarbeidet har startet bra. Vi kjørte to VM-runder sammen i fjor også – i Finland og Spania, og satte standarden allerede der. Så det er ikke det å sette samarbeidet mellom oss som er fokuset i årets sesong.

Nå har dere nettopp prøvekjørt bilen dere skal bruke i VM-runden i Sverige neste helg, hvordan har det gått?

– Det var ikke en ordentlig test, men mer for å få sittet litt i bilen, kjørt noen mil og bli litt kjent med den. Vi kjørte på en gammel militærbase som Citroën har tilgang til, og det var skikkelig slapseføre. Nå er det unnagjort, så skal vi kjøre ordentlig heldagstest i Sverige, under tilsvarende forhold som under VM-runden. Da gjelder det bare å «gunne» på og få kjørt mest mulig.

Har dere planer om å kjøre flere VM-løp i år?

– Vi har ønsker om det, men det er kun Sverige foreløpig. Nå handler alt om det som skal skje der. Alt avhenger av resultatet vi får til, og forhåpentligvis kan vi levere bra.

Hvor stor del av æren for resultatene har kartleseren i et rally?

– Det er ikke til å legge skjul på at vi er to i bilen, og de fleste rallyførere snakker om «vi» når de skal oppsummer kjøringen. Mitt inntrykk er at media også stort sett har blitt flinkere til å anerkjenne jobben vi kartlesere gjør. Samtidig følger jeg med på hva kollegaene mine gjør i sosiale medier og lignende, og det virker som at kartleserne har blitt flinkere til å promotere seg selv. Og så må man huske på mekanikerne og resten av teamet – minst 20 personer jobber for å få hver enkelt bil i mål i et rally.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Boken «Northug» har inspirert meg – både til ikke å være redd for å ta noen valg og ikke minst til å gå på ski for å holde meg i form.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er gode kollegaer og den gode stemningen innad i rallymiljøet. Jeg trenger en kaffekopp og et smil når jeg må tidlig opp til en fartsprøve eller test.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg, uansett hvor god tid jeg har før en tur, ikke pakker før jeg må. Gjerne fem minutter før avreise.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da går det på matvarer, og at jeg unner meg alt. Jeg reiser mye, og da blir det mye god mat.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– At norsk politi skal få bære våpen. I utlandet blir du møtt på flyplasser av militærpoliti med maskingevær, mens når man kommer hjem hit får ikke politiet bære et lite håndvåpen engang.

Er det noe du angrer på?

– Nei. Jeg har sagt ja til alle muligheter jeg har fått, og foreløpig har det gått veien. Det har ført til at jeg kan leve av rally i dag.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Helene Olafsen. Hun er rå, hun! Og latteren tror jeg hadde holdt liv i oss begge.