Arne Erlandsen (til v.) mener fotballspillere i Norge blir altfor dårlig skolert, noe som blant annet har ført til en slapp treningskultur. FOTO: KENNETH STENSRUD

- Norske spillere trener for lite

UKULTUR: Arne Erlandsen, hovedtrener i Moss FK, tror årsaken til at norsk fotball har nådd et historisk bunnivå er dårlig kompetanse blant ledere og trenere.

Norge befinner seg i skrivende stund på en 53. plass på FIFAs verdensranking, bak land som Sierra Leone og Armenia. I februar i år var landslaget helt nede på 60. plass - den dårligste plasseringen noensinne. Den rekorden kan bli kortvarig. Ifølge de seneste prognosene er Norge ventet å falle til et nytt bunnivå ved neste rangering. Så langt har landslagssjef Per-Mathias Høgmo kun én seier på 11 forsøk.

I år røk også samtlige norske klubblag ut av kvalifiseringen til gruppespillet av Europa League og Champions League. Med andre ord: 2014 ser ut til å bli et dystert kapittel i norsk fotballhistorie.

 

Dårlig ledelse

Nils Johan Semb, toppfotballsjef og tidligere landslagstrener, uttalte til Aftenposten like etter at de norske lagene ble slått ut i Europa at han mener dårlig klubbøkonomi er hovedårsaken til at lagene gjør det så dårlig. MFKs hovedtrener har en egen formening om hva nedgangen skyldes.

- Her i Norge er man flinke til å finne unnskyldninger, men årsaken er ganske åpenbar: norske fotballspillere trener for lite og kvaliteten er for dårlig.

- Skal man bli bra i fotball i dag så er det bare én ting som gjelder: å trene. Mer og bedre. Det koster ingenting å yte litt ekstra, fortsetter han.

Han ønsker ikke å legge skylden på spillerne, men mener i stedet at feilen ligger lenger opp i systemet.

- Spillere har blitt late og trener mindre på grunn av manglende kompetanse på leder- og trenersiden. Det blir for enkelt å bare si at norske fotballspillere er for dårlige og umotiverte. Det er en grunn til at de er det. Poenget er at mange spillere ønsker å bli gode, men trenere og ledere ikke vet hvordan de skal få dem gode.

 

Vil sortere de beste

Et lite lyspunkt for norsk fotball i år har vært gjennombruddet til 15-åringen Martin Ødegaard. Etter at han ble tatt ut på det norske landslaget lurte norske medier på hvordan han hadde blitt så dyktig. Svaret han ga var mye god og målrettet trening.

Når det kommer til spillerutvikling mener Erlandsen norske klubber i større grad bør dele inn de gode spillerne i det han kaller elitelag helt fra ung alder.

- Når alle behandles likt demper man utviklingen til de beste. De blir ikke bedre av å spille med dårlige spillere. Man må gi dem muligheten til å bli bedre, sier treneren.

Han understreker at han ikke ønsker å utelate breddelag fra fotballen, men at det er viktig å lage et tydelig skille, både under trening og kamp.

 

Vanskelig å gjennomføre

Stig Inge Bjørnebye, utviklingssjef i Norges Fotballforbund (NFF), sier han oppfatter Erlandsens uttalelser om treningsmengde som ukontroversielle og i tråd med NFFs gjeldende handlingsplan.

- At spillere trener for lite er en ganske ukontroversiell påstand. Kvaliteten i fotball er ofte knyttet til kvaliteten på trening, sier han.

Utviklingssjefen peker videre på at det allerede er lagt opp til at unge talenter kan få høyere sportslige utfordringer, avhengig av ferdighetsnivå.

- Vi har hospiteringsordninger, altså at spillere kan spille opp ett eller to alderstrinn i egen klubb for å få utfordret sine grenser, samt differensiering, altså at spillere deles inn etter ferdighetsnivå på trening - men dette er vanskeligere å gjennomføre i praksis enn i teorien. Det krever mye ressurser, blant annet knyttet til trenerutvikling, forteller han.

Bjørnebye understreker samtidig at NFF likevel ikke er tilfreds med dagens praksis og at de stadig ser på flere forbedringsmodeller når det kommer til spiller- og trenerutvikling.

 

Ønsker mer klubbsamarbeid

Thomas Thorkildsen, styreleder i Moss FK, sier han forstår tankegangen til lagets trener, men påpeker også at det krever mer kompetanse og ressurser - og det koster.

- Vi er langt derfra i Moss. Noe av det som mangler er et godt samarbeid mellom klubbene, mener han.

Det ser ut til å komme på plass - sakte, men sikkert. Under HamKam Talentcup i slutten av august stilte Moss FK, Ekholt BK og Sprint-Jeløy med et blandelag. Et historisk klubbsamarbeid, kalte Moss FK det.

- Jeg håper vi skal kunne utvide det samarbeidet. Det gjøres i alle andre byer, så vi bør kunne få til det i Moss også, sier Thorkildsen.

Han innrømmer at klubben ikke har vært god nok på å oppfostre egne spillere den siste tida, noe han sier den ønsker å satse på.

- For å ligge sportslig i toppen i 2. divisjon har vi ikke maktet å få inn nok juniorspillere fra distriktet. Juniorlaget spilte interkrets mot Sarpsborg for ikke så lenge siden. Da møtte vi fire spillere med fortid i Moss. Da vet vi at vi har gjort en altfor dårlig jobb, sier styrelederen.

kenneth.stensrud@dagsavisen.no