Nyheter

Nabo reagerer på hytteeiers utbygging i strandsonen

– Det er blitt kjempelekkert, men når en venn av meg får avslag på en søknad om en flaggstang, reagerer jeg på at andre bare kan ture fram, sier Hans Jacob Fredriksen.

Bilde 1 av 2

På avdøde Marianne Ihlen, Leonard Cohens gamle kjæreste, sin gamle hyttetomt på Lersbauen på Larkollen, har den nye eieren begynt å bygge utover det de søkte om, som opprinnelig omhandlet oppføring av et basseng. Dette er blitt godkjent. Hyttenabo Hans Jacob Fredriksen reagerer på at det nå er blitt oppført mer enn hva søknaden tilsa.

– Det er mye mer enn på tegningene som ble sendt inn i forbindelse med søknaden, sier han, og henviser blant annet til en jacuzzi, en dusj og et utekjøkken.

Reagerer på forskjeller

Fredriksens familie har hatt hytte i området i mange generasjoner. Han sier at endringene som er gjort ikke er til direkte sjenanse for dem, men han reagerer på at man kan ta seg til rette i strandsonen uten at kommunen følger skikkelig opp.

– Det er blitt kjempelekkert, det er ikke dét, men når en venn av meg får avslag på en søknad om å reise en flaggstang, reagerer jeg på at andre bare kan ture fram, sier han.

– Mange kan kanskje lese dette som at du bare er en misunnelig hyttenabo?

– Nei, det handler ikke om misunnelse, jeg kan ikke få en bedre plass enn jeg har her. Det handler om at mange tar seg til rette i strandsonen, og tror de kan slippe unna bare de har penger nok, og at de som følger reglene blir straffet for det.

I tillegg har hans svigermor, som bor i et av husene på tomten hans, mistet deler av sjøutsikten sin i snart ett år, fordi byggefirmaet nekter å flytte anleggsmaskinene sine.

Sanksjoner fra kommunen

Siw Gjøsund, byggesaksbehandler i Rygge kommune, sier at de følger denne saken og at de har vært på befaring.

– Eier må nå søke i ettertid for tiltakene som er søknadspliktige etter plan- og bygningsloven, sier Gjøsund.

Er det lettere å få tilgivelse enn tillatelse?

– Nei, det er det ikke. Søknader som blir behandlet i ettertid, etter at tiltak er utført, vil bli behandlet som om tiltakene ikke var oppført. De må søke på vanlig måte, og en eventuell tillatelse forutsetter at kravene i loven og i reguleringsbestemmelsene for området kan etterkommes, utdyper hun.

I verste fall vil oppføringene måtte rives.

Tomten hvor utbyggingen foregår eies av Stian Kristiansen, som til daglig bor i Oslo. Han hevder de har alt på det rene med Rygge kommune.

– Vi har hatt møter med kommunen, og utekjøkkenet blant annet er ikke søknadspliktig fordi det regnes som inventar, sier Kristiansen, og understreker at alt arbeid er lagt fram for kommunen. Byggeleder Espen Andreassen ønsker ikke å uttale seg i saken.

Mer fra Dagsavisen