Slik så barnebakken i Middagsåsen ut søndag kveld. De er fortsatt et stykke unna å åpne anlegget, men det jobbes for fullt. FOTO: STEINAR HAFTO MYRE

Nå starter skisesongen

Har du fått nye ski til jul, eller bare gleder deg til å ta i bruk de gamle? Takket være minusgradene den siste uka kan du nå endelig ta dem i bruk. Slalåmbakken i Son er først ut blant distriktets alpinanlegg.

Men vi starter med det største og nærmeste anlegget, nemlig Middagsåsen sportssenter. Tidligere i desember skrev vi at de hadde et håp om å åpne bakkene til jul. Slik gikk det dessverre ikke, men den siste uka har kunstsnøproduksjonen gått i høygir.

- Det er blitt jobbet mye nå, og det ser bra ut. Vi ønsker selvfølgelig å åpne så fort så mulig, men vi har ikke satt noen dato ennå. De nærmeste dagene peker dessverre temperaturkurven litt opp igjen. Dermed ser det ut til at vi får en liten stans i produksjonen tirsdag kveld, men vi får se hvordan de neste dagene forløper seg, forteller Steinar Hafto Myre, leder i Vansjø/Svinndal IL som drifter Middagsåsen.

De prioriterer i første omgang to nedfarter, den minste og mellomstore, i tillegg til selve heistraseen. Ifølge Myre er det mange som har skiene klare og venter på å ta dem i bruk.

- Vi merker det så fort snøkanonene skrus på. Da skjer det ting på Facebook. Vi ser også folk kjøre bort til bakken for å se. Noen stopper også langs veien. Det er tydelig at dette engasjerer og at folk ønsker å ta i bruk bakken så fort som mulig.

 

Slalåmbakke først ut

Man skal ikke langt nord før forholdene er mer lovende. I Son åpner nemlig slalåmbakken allerede i dag.

- Vi har kommet såpass langt med snøproduksjonen at vi har nådd toppen av bakken. Bakken vår i Son er ganske unik, i og med at den er mer bred enn lang. Vi kommer til å åpne halve bakken tirsdag, sier Marianne Log Harlem, styreleder i Son Slalomklubb.

Det er den delen av bakken som brukes til slalåm som er blitt prioritert og åpner først. Også Harlem har merket en økende interesse blant folk som ønsker å ta bakken i bruk.

- Vi ser at det er mer aktivitet på hjemmesidene våre nå. Det er mange som gleder seg til å bruke skiene sine, sier styrelederen.

 

Langrennsløyper i Sarpsborg

For deg som foretrekker langrennsski framfor nedoverski er det også gode nyheter å bringe. I Sarpsborg åpnet man en sløyfe på 700 til 800 meter allerede i går, mens totalt 2,5 kilometer med skiføre er ventet klart enten i dag eller i morgen, altså på selve nyttårsaften.

- Det er mye trafikk her nå, det er mange som bruker løypa, forteller Skule Reiersen i Trøsken IL.

Like i nærheten av de nyåpnede langrennsløypene finner man Kjerring­åsen alpinanlegg. Der tar de sikte på å åpne deler av bakken til lørdag.

 

Mulig å gå på isen noen steder

Også i mossedistriktet har det vært mulig å gå på langrenn i disse juletider, men i stedet for på kunstsnø har man brukt isen. Senest søndag arrangerte DNT Vansjø en skitur rundt Dillingøy.

- Så langt er det isen på Vansjø eller småtjerna som har vært alternativet for oss som vil gå langrenn, sier Nils Jørgen Kraft, leder i foreningens turgruppe.

Han understreker samtidig at det er svært viktig å være forsiktig med hvor man går.

- Man bør gå sammen med folk som kjenner isen. Det er mye variabel is i Vansjø. Søndag målte jeg ned til fem centimeter ved Årvollbukta. Er det under fem centimeter er det ikke definert som sikkert, forteller han.