Nyheter

Mossinger gjenskaper utelivsmagnet fra 60-tallet

– Det blir en solid porsjon sunn galskap, mye mimring, god musikk, dans og masse moro når vi møtes til 50-årsjubileum for Club RB i kveld, sier Arne Fjellstad (70).

Bilde 1 av 2

Av Paul Norberg

Sammen med Bente Elisabeth Aas (64) og en gjeng fra det gamle ungdomsmiljøet på Blinken, skal musikken og livet fra 1960-tallet gjenoppleves.

– Gleder meg

– Vi skrur klokka tilbake med 50 år. Den gang vi var med i det levende ungdomsmiljøet som utspant seg på Blinken i Moss. Jeg gleder meg som en unge, sier Bente E. Aas.

Hun regner med at dette blir en opplevelse av de sjeldne. For i kveld vil det gamle husbandet i Club RB, Norwegian Wood, spille. Akkurat slik de gjorde på sitt beste i 1971. Espen Steffensen, som var en av initiativtakerne til etableringen av Club RB, skal fortelle historien om klubben, som hadde sin storhetstid fra 1968 til 1973. Terje Ogden og Ernst Schramm Olsen skal være DJ-er, akkurat slik de var i gamle dager. Arne Fjellstad skal fortelle et eventyr, som sannsynligvis vil inneholde en god del herlig nostalgi, ledsaget av spanske rytmer fra sitt eget gitarspill. Og Per Anders Thrane fra Son er toastmaster.

Society Defects

Det er ingen tilfeldighet at det er trioen Steffensen, Fjellstad og Thrane som får en del bærende roller på gjenforeningskvelden. Alle tre spilte i bandet Society Defects, som i sin tid tok initiativ til å opprette og drive Club RB. Det var også bandmedlemmer som utgjorde det første styret i ungdomsklubben. De gjorde mye praktisk arbeid for å bygge opp Club RB til et godt sted å være for ungdom i Østfold. Medlemmene kom nemlig ikke bare fra Moss. Dette var regionens største ungdomsklubb, og medlemmene kom fra alle deler av Østfold og Akershus.

Society Defects hadde sin base i Son og Moss. Bandet startet opp i 1965 og holdt det gående til slutten av 1960-tallet. De spilte inn tre plater.

– Tilfeldig

– Hvordan fant dere på å lage en gjenforeningsfest for Club RB?

– Det startet vel ganske tilfeldig. Jeg er jo fra Son, men flyttet til Averøy i Møre og Romsdal så tidlig som i 1975. Der bor jeg fortsatt. Men kom i kontakt med blant annet Bente Aas på Facebook, og sammen en del andre begynte vi å mimre litt om ungdomstiden på Blinken. På sommeren 2016 møttes vi i Son. Og over et glass vin eller fem, dukket ideen om en gjenforening opp, forteller Arne Fjellstad.

– Da hadde Anne Henriksen og jeg allerede kastet fram noen gjenforeningstanker. Men det ble liksom ikke til at vi fikk satt dette ut i livet. På kvelden i Son havnet vi hjemme hos Per Anders Thrane. Han satte på musikk fra Blinken-tida, og dermed begynte det forme seg noen kreative tanker om å samle så mange som mulig fra Blinken-miljøet. Vi laget en FB-gruppe, og lanserte ideene. Responsen var overveldende. Etter den tid har snøballen rullet, sier Bente Aas.

Tilbakeslag

De to ildsjelene forteller at selv om de har jobbet med dette gjenforeningsprosjektet i mer enn ett år, så var det noen tilbakeslag underveis.

– For det første virket Blinken-lokalene helt ødelagte da vi se dem første gangen. Da var det noen som foreslo at arrangementet burde flyttes til Rundhuset i Nesparken. Men det ville blitt helt feil. Club RB var et Blinken-fenomen, og en fest et annet sted ville ikke blitt på langt nær det samme, mener Bente Aas.

Initiativtakerne fikk god kontakt med Bengt Olimb i MKEiendom, som er eiere av lokalene. Lokalene er blitt fikset, og nå står Blinken klar til å ta imot nær 90 gjester.

1.000 medlemmer

På det meste hadde Club RB nærmere ett tusen medlemmer. Klubben ble en viktig arena for blomstringen av et rikt musikkliv i Mosseregionen. Klubben hadde også en rekke gjesteartister. Den mest kjente internasjonale musikeren var nok Brian Auger, som hadde turnert med storheter som Rod Stewart, Jimi Hendricks, Led Zeppelin og blueslegenden Sonny Boy Williamsen.

Men i kveld er det tid for mimring. Medlemmene i «gamle Club RB» er nå i 60- og 70 års alderen, men Bente og Arne regner likevel med at det blir full fart på dansegulvet; akkurat slik det var i hine hårde dager.

Mer fra Dagsavisen