Annonse
I MÅL: Den norske dobbelfireren, med Therese Johaug-kjæreste Nils Jakob Hoff (fra venstre), Oscar Helvig, mossingen Erik Solbakken og Martin Helseth slipper jubelen løs i Florida etter å ha sikret finaleplass i VM.

Mossingen Erik (23) tok viktige åretak mot OL

28 år var gått siden sist en norsk dobbelfirer rodde VM-finale, da Erik Solbakken (23) og laget hans viste muskler i Florida sist helg. Nå er OL i Tokyo det neste målet for mossingen.

Annonse
Lokale nyheter

OL var et mål for det norske laget allerede i 2015, men Erik Solbakken og Co. mislyktes i kvalikforsøket til lekene i Rio de Janeiro. Når japanske Tokyo neste gang er vertskap for et Sommer-OL, i 2020, har Jeløy-gutten og laget hans en historisk sterk VM-prestasjon med seg i bagasjen – tross sisteplassen.

– Finaleplass var målet, og det tar vi selvsagt med oss, selv om sisteplass i en finale aldri er noe man går for eller er fornøyd med isolert sett. Vi må tilbake til 1989 for å finne den siste norske dobbelfireren som klarte det, så det lå litt prestisje i dette for forbundet. Og vi rodde en god finale fram til vi ble for svake i avslutningen. Nå sikter vi mot Tokyo-OL, sier Solbakken til Dagsavisen Østfold.

Jubelscenene (bildet) etter semifinalen beskriver bedre hvilke følelser laget sitter igjen med etter VM enn den endelige sjetteplassen gjør.

Guttedrømmen

For Solbakken, som startet karrieren på vannet som 14-åring i Moss Roklubb, har en guttedrøm gått i oppfyllelse. Nå starter jakten på en ny. For om to år skal han forhåpentlig levere sin viktigste prestasjon hittil, når kvalifiseringen til OL starter.

– Tokyo har vært det endelige målet lenge, så det hadde vært utrolig gøy, sier Solbakken, som på sikt håper at han gjennom prestasjoner kan oppnå noe av det samme som sitt eget forbilde, Olaf Tufte.

– Han har vært en bauta og et forbilde for meg siden guttedagene, og vist at det er mulig å nå verdenstoppen. Nå trener jeg sammen med ham på landslagssamlinger, og han er fortsatt til stor inspirasjon. Det hadde selvsagt vært gøy om jeg selv kunne bli det for unge roere hjemme i Moss Roklubb, som har spilt en stor rolle i utviklingen min. Da kan trenere, dugnadsvillige foreldre og et fantastisk miljø nevnes.

Nytt forbilde

Solbakken har allerede gitt unge roere i Moss og resten av fylket et nytt forbilde. Moss Roklubb rekrutterer godt og har flere yngre utøvere på internasjonalt nivå. Men han er den eneste fra klubben som har deltatt i et Senior-VM.

– Jeg føler ikke press, men likevel et visst ansvar, for at resultatene mine kan inspirere der hjemme og forhåpentlig bidra til rekrutteringen. At jeg kan vise at «det er mulig» – slik Tufte gjorde før meg, poengterer han.

Solbakken var en av de mange som startet med fotball, men også en av dem som raskt forsto at lærkula ikke var laget for ham.

– I roing fant jeg meg til rette fra første åretak. Du får nærkontakt med naturen og må presse deg selv fysisk, samtidig som det er en krevende teknisk øvelse med konstant jakt på små forbedringer for at laget skal treffe bedre.

– Og progresjonen til et eventuelt OL bør være?

– Vi skal delta. Så får resultatmålet naturlig nok komme etter hvert, slutter han.

Annonse