Rettssaken mot mannen skal gå førstkommende tirsdag i Moss tingrett. FOTO: KENNETH STENSRUD

Mossing tatt med 25.000 overgrepsbilder

RETTSSAK: En mann i 30-årene fra Moss er tiltalt for å ha vært i besittelse av om lag 25.000 bilder og 46 filmer som viser det Kripos definerer som overgrep mot barn.

Det kommer fram i tiltalen mot mannen, som er datert 23. juli i år. Rettssaken mot mossingen skal gå førstkommende tirsdag i Moss tingrett. Det er satt av en hel dag til hovedforhandlingene. Dommer vil være Geir Sunde Haugland.

 

Oppbevart hjemme

Lovbruddet som mossingen står tiltalt for, har en strafferamme på fengsel i inntil tre år, samt eventuelle bøter. Unntaket er hvis oppbevaringen har skjedd uaktsomt. Da er grensen satt til inntil seks måneder.

Bilde- og videomaterialet ble funnet på både en bærbar og en stasjonær PC, samt en ekstern harddisk, i den tiltaltes bolig i Moss. Beslaget ble gjort i august 2012.

I tiltalen forbeholder politiet seg retten til senere å legge ned påstand om inndragelse av dette utstyret, for å forhindre lignende lovbrudd.

 

Viser overgrep

I tiltalen står det at bildene viser «barn i seksuelt betonte poseringssituasjoner». Kripos definerer dette, og andre lignende modellbilder, som overgrepsbilder.

- Slik vi ser det, er barneporno et utdatert begrep, sier Ida Dahl Nilssen, presseansvarlig i Kripos.

Kripos anser at betegnelser som «overgrepsbilder», «dokumenterte seksuelle overgrep» og «overgrepsmateriale» bedre forklarer hva dette dreier seg om.

Til tross for en mengde på rundt 25.000 bilder og 46 filmer, er det langt fra noe rekordbeslag.

- Generelt er det vanskelig å sette en standard for om et beslag er stort eller ikke, da dette varierer mye fra sak til sak. Når det er sagt, finnes det en rekke saker i Norge som har hatt eller har vesentlig større mengder overgrepsmateriale enn saken det vises til her, sier Nilssen.

Anette Sogn, politiadvokaten som jobber med saken, var ikke tilgjengelig for en kommentar i går. Det var heller ikke mannens forsvarer.

kenneth.stensrud@dagsavisen.no