Nyheter

Mossing ble hoffotograf i Sverige

«Vi gjorde hvad vi kunde, vi borgere på Moss. Og det vi ikke kunde, gjorde kua for oss». Dette sagnet har levd på folkemunne i Moss i uminnelige tider.

Av Paul Norberg, tidligere redaktør i Moss Dagblad

Bakgrunnen for historien er at mossingene forberedte et kongebesøk med å sette opp en æresportal. Portalen ble plassert ved vannrenna som gikk over Verksgata rett nord for Konventionsgården på Verket. Men kongen var forsinket, og folk orket ikke å vente. De fleste gikk heller hjem. Blant de få som møtte kongen var ei ku, som til alt overmål la igjen en stor kuruke midt under portalen.

Men hvilken konge, og når og hvor det skjedde, er det flere meninger om. Noen mener det var Karl Johan da han besøkte Moss i 1832. Andre mener at det var hans barnebarn, kong Karl XV, (som i Norge hadde navnet Karl IV). Det er også blitt hevdet at det gjaldt kong Oscar II, som var en hyppig gjest i Moss, og at æresporten sto ved Kanalen.

Men de fleste fester lit til tidligere borgermester, ordfører og rådmann Arne Magnussen som mente at hendelsen skjedde da kong Karl XV besøkte Moss i tida rundt 1860. Vi burde kanskje ha ventet at svenskenes egen hoffotografMathias Hansen fra Moss, hadde foreviget situasjonen. Men det er den svenske kunstner, forfatter og tegner Fritz Dardel som har nedtegnet historien. Han levde i perioden 1817 – 1901, og var kun 15 år i 1832. Det er derfor tvilsomt at hendelsen kunne ha skjedd da Karl Johan besøkte Moss. Byen var et populært reisemål for mange svenske konger, og det er muligens derfor det svenske hoffet fikk sin første hoffotograf nettopp fra Moss. Gunhild Stranden har redigert materiale om fotograf Hansen fra en rekke kilder, og presentert dette i Strandsitteren, magasinet til Moss Historielag. Her følger et utdrag fra hennes undersøkelser:

Mathias Hansen ble født 24. februar 1823 i Moss av foreldrene Niels Hansen og Karen Marie Pedersdatter Kase. Ifølge folketellingen for 1801 er Karen Marie datter av møller Peder Helgesen Kase og Maren Christophersdatter Boug. Ifølge kirkeboken for Moss 1814–1828 flyttet Mathias fra Moss til Oslo 27. august 1841, 18 år gammel. Han returnerte til fødebyen i 1847 som malersvenn. Samme år fikk han borgerskap. Dermed hadde han rett til å drive selvstendig næring og til å ta del i alle byens privilegier.

Mathias spesialiserte seg innen malerfaget, og i avisen Moss Tilskuer tilbød han «alle slags forgyllinger, uekte og ekte polerende skilderirammer og malte rullegardiner fullt ferdige illuminert og svarte, og ellers alt som henhører til malerprofesjonen av simpelt arbeid». Han lager også kopier av oljemalerier, i «smukke forgylte rammer». Sannsynligvis drev han også med fotografering. På denne tida bodde Mathias i Kirkegaten i Moss, men da huset hans ble ødelagt av brann i 1849 flyttet han til Henrik Gerners gate 17, hvor han ble boende iallfall fram til 1852.

I februar 1853 averterte daguerreotypist Mathias Hansen i avisen «Gjengangeren» i Horten. Han hadde tilegnet seg vesentlig kunnskap innen fotofaget; daguerreotypi er omtalt som den første vellykkede formen for fotografering, som ved bruk av kopperplate i eksponeringen og kvikksølvdamp i fikseringen, gir et permanent fotografi.

Da visekonge Karl XV og hans ektefelle Louise var i Christiania i 1856, ble de oppmerksomme på en annonse i «Morgenbladet», der Mathias Hansen opplyste at han hadde tilegnet seg ny kunnskap innen fotografering. Visekongen kontaktet Hansen og ga ham det ærefulle oppdrag å være med som fotograf på visekongens Norges-reise. Etter reisen oppfordret Karl XV Mathias til å slå seg ned i Stockholm. Mathias flyttet til Stockholm i 1857. 14. oktober 1859 ble han utnevnt til Sveriges og Norges «første Konglige Hof-Photograph» i Stockholm. Samtidig ble han tildelt medaljen «Litteris et Artibus», som siden 1853 er blitt utdelt for fremragende kunstnerisk innsats blant annet innen musikk, scenekunst og litteratur. Blant dem som har mottatt denne æresbevisningen kan nevnes skuespiller Gösta Ekman senior (i 1930), forfatter Astrid Lindgren (i 1975), musiker Povel Ramel (i 1978) og musiker Björn Ulvaeus (i 1999). I 1876 ble medaljen tildelt Gabriel Anrep som var gründer av den moderne svenske slektsforskningen. I 1890 ble Mathias Hansen registrert blant Sveriges befolkning, med adresse i bydelen Jacob och Johannes rote 7, Stockholm. Han var gift med Karolina Josefina Sjöblom. Mathias Hansen døde i 1905, 82 år gammel.

Preus fotomuseums nettside skildrer Hansens norgesturné med visekongen slik: «Kronprindsen ledsagedes under sin Reise av en Photograph, Mathias Hansen, der medbrakte transportable Aparater til Udøvelsen av sin Kunst, saaledes at han, hvor man kom, kunde tage Billeder snart av Folket i deres eiendommelige Dragt, snart av Byer og Landskaber. Som Photographierhavde disse Billede naturligvis ikke alene det Fortrin, at de med Sandhed gjengave Tingen, men også at de kunne gjentages i et betydelig Antal Exemplarer. Paa samme Tid som de forskjellige Billeder, vi fra Prindsens Reise levere, skulle vitne om Photographiens mangehaande Anvendelse, ville vi have Publikums Opmærksomhed henledet paa Hr. Hansen, som en i sit Fag dyktig Mand. Han er norsk av Fødsel (fra Moss), var tidligere Malersvend, derpaa Daguerreotypist og lærte endelig den Kunst han nu med Flid dyrker, av en Professor i Kiel, og var den første Photograph, som nedsatte sig her i Byen (Christiania).» Mathias Hansens fotografier er utstilt i Stockholms stadsmuseum og kongehuset i Danmark. Mathias Hansen er også registrert på nettsiden til National Portrait Gallery i London, med portretter av adelskvinnene Beatrice Augusta Corbet og Alice Nina Rowley.

Kilder:

Strandsitteren, magasinet til Moss Historielag.

Preus fotomuseum.

Moss byleksikon.

Mer fra Dagsavisen