Nyheter

Mossefirkortene med bedriftsrim

BYHISTORIE: De gamle Mossfirkortene var en viktig del av markedsføringen av Moss by og bedriftene i byen. Spillekortene ble lansert i 1952.

Det var Moss Industriforening som tok i bruk Mossefirkortene som et aktivt markedsføringsmiddel i 1952. Kortene slo godt an i Moss, og ble kjent over hele landet. Mossefirkortene viste seg å være en rask og morsom vei for å få et raskt overblikk over Moss med alle sine små og store industribedrifter etter krigen.

Fortsatt etterspurt

I museumsbutikken ved Moss by- og industrimuseum får vi ofte spørsmål om Mossefirkortene. Kan man kjøpe disse? Så forteller folk gjerne at de kan huske at de spilte med disse kortene da de var barn. Flere generasjoner har brukt kortene, fordi de har ligget på hytta, eller hjemme hos besteforeldrene.
Kortstokken inneholder 48 kort med illustrasjoner av kjente navn på produkter eller fabrikker med tilknytning til Moss. Kortene har små rim om de ulike bedriftene i Moss. Målet med spillet var å samle fire kort som hørte sammen for å ta et stikk. Det var Jørgen A. Thorsrud, som illustrerte kortene.
Det var et smart grep å la kortene fungere som markedsføring i en tid hvor det verken eksisterte internett eller TV-sendinger.   Mange av bedriftene på kortet har dessverre forsvunnet, men kortene og minnene om solide arbeidsplasser og gode produkter lever videre.
I anledning Moss Industri- og Næringsforenings 70 årsjubileum i 2017, ble det utgitt en ny versjon av Mossefirkortene. Kortene viser et utvalg av bedrifter, som ikke nødvendigvis er tradisjonelle industribedrifter, men viktige lokale arbeidsplasser i Mosseregionen. Nils Petter Smebye har tegnet de nye kortene, mens de små diktene på hvert kort er laget av trioen Karin Elisabeth Wang Ernø, Astrid Synnøve Wang og Ivar Ernø. Nina Heidenstrøm var ansvarlig for design.

Einar Gerhardsen

Da Moss Industri- og Næringsforenings feiret sitt 70 års jubileum i 2017, fortalte Marte Gerhardsen at hun fortsatt kan navnet på en rekke eldre bedrifter i Moss. – Det lærte jeg i en kortlek sammen med bestefar på hytta i Gudbrandsdalen, sa hun. Bestefaren var Norges landsfader; Einar Gerhardsen.

vibnie@ostfoldmuseene.no

Mer fra Dagsavisen