Moss feirer bursdag

NAVN I NYHETENE: Det blir en langvarig bursdagsfeiring for Moss i perioden 10.-19. august. Christian Frederik-dagene markerer at byen er 298 år gammel. - Det blir konserter, barneleker, foredrag og vandringer i historiske omgivelser, sier programansvarlig Petter Fosse.

Petter Fosse (37)

Programansvarlig for Christian Frederik-dagene i Moss.

Christian Frederik-dagene blir arrangert for 9. gang fra 10. august. Hva får publikum oppleve i år?

– Det blir en ny folkefest i Moss. Både i byens gater og på ulike scener. 10. august er jo byens bursdag. I år er det 298 år siden Moss fikk sin bystatus. Da ble Moss by nr. 12 i Norge. Nå lader vi på en måte opp mot det store jubileet som kommer i 2020.

Hva er hovedstolpene i den lange festperioden fra 10. til 19. august?

– Fredag 10. august inviterer ordfører Hanne Tollerud til historisk byvandring sammen med guiden Håkon Hattevig. Dagen etter er det offisiell åpning av arrangementsdagene. Da blir det flere konserter på Kirketorget, blant annet med Trang Fødsel og Odd René Andersen. Vanligvis har vi hatt rundt 2.000 publikummere på disse konsertene. Vi håper på minst like stor oppslutning i år. Tirsdag 14. august feirer vi Mossekonvensjonen fra 1814. Det var en ytterst viktig nasjonal begivenhet, som det er vel verdt å feire. Og på lørdag 18. august arrangeres Christian Frederik-løpet. Mange av aktivitetene er gratis, og vi inviterer både byens befolkning og gjester utenbys fra til konserter, foredrag, idrettsaktiviteter og leker for barn.

I flere år var fredstalen et viktig innslag. Blant annet med Thorvald Stoltenberg, kronprins Haakon Magnus og lege Erik Fosse som talere. I fjor var det ingen fredstale. Hvordan blir det i år?

– Fredstalen er tilbake 14. august. Direktør Liv Tørres ved Nobels Fredssenter skal holde talen. Hun har bakgrunn som forsker, forfatter, politiker og humanitær leder. Det kommer til å bli et spennende foredrag, som etterfølges av en samtale mellom Trygve Nordby og Liv Tørres. Nordby leder jo byens arbeid med 300 års jubileet i 2020. Men han har også lang internasjonal erfaring, blant annet fra sitt arbeid som generalsekretær i Røde Kors og direktør i Utlendingsdirektoratet. Kvelden avsluttes med en fredskonsert med den iranske sangeren Mahsa Vahdat i Moss kirke. Erik Hillestad i Kirkelig Kulturverksted står for arrangementet, og konserten er tilrettelagt kun for oppføring i Moss. Hillestad forteller at Mahsa Vahdat har greid å utvikle en karriere og utgi fire svært gode album, til tross for at den islamske republikken i Iran siden 1979 har opprettholdt et forbud mot kvinnelige sangere.

Torsdag følges det internasjonale temaet opp med et foredrag av «fyrverkeriet» Hans Wilhelm Steinfeldt om «den nye kalde krigen».

Kong Christian Frederik er jo knyttet til Mossekonvensjonen. Hva skjer tidligere på 14. august?

– Dagen starter med Fossefrokost klokka 08.00 på kong Christian Frederiks plass ved Storebro. Museer er åpne, og det blir guiding på de historiske plassene gjennom hele dagen.

Hva er hovedmålet med Christian Frederik-dagene?

– Vi ønsker å ha en folkefest. Vi vil ha flest mulig folk ut i sentrumsgatene. Ungene skal få leke, folk skal kunne nyte musikk og byens spennende kulturliv. Og for dem som er interessert i håndball, så blir det håndballcup for barn og ungdom 17.–19. august.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Hobbiten av J.R.R. Tolkien.

Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg er ikke så opptatt av dette med å være lykkelig.

Hvem var din barndomshelt?

– Legen Erik Fosse er min onkel, og han var, og er fortsatt, et forbilde for meg. Barndomsdrømmen var å bli lege, slik som ham.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er nok litt lat.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da spiser og drikker jeg mye. Er spesielt glad i øl. Jeg lager litt øl selv, men prøver meg gjerne på forskjellige ølsorter fra ulike land.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Jeg går ikke i demonstrasjonstog.

Er det noe du angrer på?

– Ja.

Vil du fortelle hva?

– Nei.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Hvis heisen står fast vil jeg helst ha det hyggelig. Og da ønsker jeg å ha med en god, gammel kompis, som jeg kanskje ikke har sett på en stund.