Nyheter

Moss er på trusseltoppen

Nav-ansatte i Østfold blir i snitt utsatt for trusler og vold hver tredje dag, viser tall for 2015.

Bilde 1 av 2

Østfold er et av fylkene i landet hvor det oftest meldes om uønskede hendelser på jobb blant Nav-ansatte, viser en fersk rapport fra etaten selv. Kun Oslo, Akershus, Rogaland og Hordaland plasserer seg foran på lista. I fjor ble 118 ansatte i Østfold utsatt for sjikane, verbal utskjelling, hærverk, fysiske angrep eller trusler, med en klar overvekt av sistnevnte.

– Det er for høye tall og ikke en ønsket situasjon, sier Knut Fossestøl, forskningsleder ved Arbeidsforskningsinstituttet.

Økseangrep ga utslag

Omtrent en fjerdedel av alle de uønskede hendelsene i Østfold ble rapportert inn fra lokalkontoret i Moss. Over halvparten av disse (16) skyldes økseangrepet i november. Da gikk en mann i 20-årene til angrep på en av lokalets dører med en øks. Han kom seg imidlertid ikke inn, og ingen personer ble skadet i angrepet.

– Dersom det ikke hadde vært for den svært alvorlige hendelsen i november, ville Nav Moss hatt en betydelig nedgang i antall rapporteringer i 2015 sammenlignet med 2014, sier Britt Tunby, kommunikasjonssjef i Nav Østfold.

Kari-Mette Mjønner, leder ved Nav Moss, har tidligere kalt angrepet den mest alvorlige enkelthendelsen lokalkontoret har vært utsatt for noen gang.

Føler seg trygge på jobb

Siden økseangrepet i fjor høst har ingen ansatte meldt om verken trusler eller andre lignende hendelser ved Nav Moss, ifølge Mjønner, som forteller at hun opplever sikkerheten som god.

– Vi hadde mye på stell allerede før økseangrepet, og gjennomgikk mange av rutinene våre i etterkant. Det var en ganske spesiell stemning på jobb etter angrepet, men gode kollegaer og et godt miljø var med på å gjøre situasjonen bedre. Vi hadde ikke noe som helst sykefravær som følge av hendelsen, sier hun.

Mjønner tror de ansatte i Moss generelt føler seg trygge på jobb. Lokalkontorets verneombud ønsker ikke å kommentere saken overfor Moss Dagblad.

Omfattende rutiner

Blant sikkerhetstiltakene Nav-kontoret har innført, er et omfattende alarmsystem og muligheten til å avgrense deler av bygget gjennom låste dører. Etter økseangrepet økte også tilstedeværelsen av vektere ved kontoret. I tillegg kommer politiet innom på rutinemessige besøk for å sjekke at alt er i orden, forteller Nav-sjefen.

– Fokus på sikkerhet har vært mye større etter drapet i Grorud, sier Mjønner.

I 2013 ble en NAV-ansatt angrepet på jobb av en mann med kniv. Hun døde senere av skadene. Drapet og den nylig oppdaterte statistikken viser at Nav-ansatte er langt mer utsatt for vold enn andre yrkesgrupper. Det er Mjønner klar over.

– Vi er ofte samfunnets grensesettere når det gjelder penger. Det er noe samfunnet ønsker at vi gjør, men det betyr samtidig av vi blir mer utsatt for vold og trusler, sier hun.

Særlig utsatt yrkesgruppe

Forskningsleder Knut Fossestøl, som har Nav som et av sine spesialfelt, mener det er all grunn til å tro at Nav-ansatte er spesielt utsatt for vold og trusler.

– De forvalter goder som folk er avhengige av, og som ofte ligger bak strenge regler. I tillegg har brukerne ofte store utfordringer, for eksempel knyttet til rus eller psykiatri. Hvis du ser på kombinasjonen av dette, er det ikke så rart at det kan skape urolige og stressende situasjoner, sier han.

– Spørsmålet blir hva man skal gjøre med det. Hvis man tenker tilbake på de gamle sosialkontorene, så møtte man brukerne nærmest gjennom en pansret luke. Det er ikke en situasjon man ønsker seg tilbake til, sier Fossestøl.

Selv om tallene for 2015 er høye, er det en betydelig nedgang fra året før. Da nådde Nav Østfold sitt foreløpige toppunkt, med 165 innrapporterte hendelser. Til sammenligning var tallet helt nede i 66 i 2012.

– Statistikken viser at vi har en positiv utvikling i Østfold, sier Tunby.

Likevel understreker hun at Nav fortsatt vil fokusere på de ansattes sikkerhet også framover.

– Selv om vi gjennom ulike tiltak klarer å forebygge svært mange voldshendelser, må vi trolig være forberedt på å takle plutselige enkelthendelser som den i Moss i november, sier Tunby.

Mer fra Dagsavisen