Mange feirer julaften på Verket i Moss

NAVN I NYHETENE: Cathrine Aasen Roksvåg (52) er frivillighetskoordinator i Moss kommune og og ansatt i Kirkens Bymisjon. Hun er hovedansvarlig for arrangementet «Jul på Verket» i Moss, som finner sted fra klokka 17.00 til 20.00 på julaften.

Hvorfor lager dere et arrangement som «Jul på Verket»?

 

– På forsommeren 2017 tok organisasjonen «Moss i Sentrum» og Höegh Eiendom kontakt med Kirkens Bymisjon og spurte om vi kunne gjøre noe for dem som ikke hadde noen å feire julaften sammen med. Vi satte ned en arbeidsgruppe, og ble enige om lage en god julefeiring på Verket Scene. Det ble et utrolig fint arrangement; stemningsfylt, høytidelig og morsomt. Det kom så mange som 130 deltakere i fjor, og tilbakemeldingene var så gode at vi ble raskt enige om at dette måtte gjentas.

Er det mange som deltar i forberedelsene?

– Ja, dette er en skikkelig dugnad. En mengde frivillige er med på arbeidet. Elevene ved kokk- og servitør-linja på Kirkeparken v.g.s. har dekket bordene. Flere bedrifter har bidratt med penger. Støtvig Hotel og Asko gir oss mat. Vi er også veldig glade for at idrettsmiljøet i Moss stiller opp; både Herulf, Moss FK og Kråkene Ishockey deltar. Det er egentlig vanskelig å navngi alle som bidrar med sin innsats, for det er så lett å glemme noen. Men alle bidragsytere skal vite at vi setter umåtelig stor pris den innsatsen som blir gjort for å få inkludert flest mulig til en herlig julefeiring. Jeg regner med at det blir omkring 40 frivillige som skal være med på å sikre at selve arrangementet blir gjennomført på en måte som skaper glede hos deltakerne. Moss og Jeløy menighet og Verket scene er medarrangører.

Og hvor mange deltakere regner du med?

– Vi blir en del flere enn i fjor. Nå er arrangementet mer kjent, og siden årets TV-aksjon 2018 gikk til Kirkens Bymisjons arbeid for å skape et varmere og mer inkluderende samfunn, har flere fått øynene opp for at det også i nærmiljøene i Norge er mange som ikke har det helt bra. Ensomhet er vanskelig, og det er også flere andre grunner til at det er mange som ønsker å være en del av et fellesskap på julaften. Vi har dekket på til drøyt 150, men helt til det siste kommer det påmeldinger, så vi er forberedt på at det kan bli noen flere. Heldigvis er Verket scene et stort lokale, og vi skal greie å ta godt imot alle som har lyst til å delta.

Hvordan blir programmet for kvelden?

Vi ønsker å starte på samme tid som folk flest starter sin julaften, klokka 17.00. Da vises Sølvguttene på storskjerm. Underveis blir det sang- og musikkunderholdning. Og maten er som et eventyr. Vi kommer til å servere julebuffé med masser av god julemat, riskrem, kaffe og kaker. Og det blir gang rundt juletreet for alle som ønsker å være med på det. I fjor var det flere som var glade for nettopp det å gå rundt juletreet, for det fremkalte positive minner fra barndommen. Arrangementet avsluttes omkring klokka 20.00.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Meg eier ingen» av den svenske forfatteren Åsa Linderborg. Dette er en sterk bok fra Sverige på 1970-tallet. Den handler om barnet Lisa som vokser opp sammen med sin alkoholiserte far.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det å være sammen med familien og alle jeg er glad i gjør meg lykkelig. Men det gir også lykkefølelse når små, positive øyeblikkshendelser oppstår.

Hvem var din barndomshelt?

– Da jeg var rundt 9–10 år solgte min tante og jeg lodd på Melløs på alle hjemmekampene til Moss Fotballklubb. Jeg var blod-fan, og skrev opp alle lagoppstillingene til MFK. Og det var spesielt en dyktig spiller som ble min store barndomshelt; Einar Jan Aas.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Det er vel det at jeg aldri blir helt fornøyd. Jeg kan være litt for omstendelig noen ganger.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da kjøper jeg noe som jeg strengt tatt ikke trenger. Men som samtidig gjør meg glad.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Jeg ønsker at alle skal ha like muligheter, og at ingen skal falle utenfor fellesskapet. Det handler jo også «Jul på Verket» om.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Graham Norton. Det er en irsk talkshow-vert, skuespiller, komiker og journalist. Jeg fulgte med showene hans, og han fikk alltid gjestene til å blomstre. Jeg tror det ville blitt en morsom og interessant heistur sammen med ham.