Lene Berntsen, koordinator i Østfold Røde Kors. FOTO: RØDE KORS

- Må aldri slutte å bry oss

NAVN I NYHETENE: Lene 
Berntsen (42) er koordinator i Østfold Røde Kors, ansvarlig for gatemegling m.m. I helgen ble det arrangert instruktørkurs for voksne i gatemegling.

Hele helgen var det instruktørkurs for voksne i gatemegling i Moss. Hva er egentlig gatemegling?

- Det går i bunn og grunn ut på at vi skal lære ungdom opp i konflikthåndtering og megling. Vi tror ungdom selv er de beste til å endre det som skaper konflikter og utrygghet i sine egne miljøer. Navnet er kanskje litt misvisende, for det handler ikke om at unge skal gå ut på gata og megle, men bruke det de lærer ute i sine vennegjenger. Men vi må kurse voksne som igjen kan kurse unge, og det er det vi har gjort i helgen.

Hva vil dere oppnå med å lære unge opp i gatemegling?

- Vi ønsker å bidra til at konfliktene mellom unge ikke eskalerer. De lærer å se at konfliktene kommer, for så å løse dem på et lavere nivå før det bygger seg opp til bomber som sprenger. Når de er på kurs, lærer de å tenke litt annerledes, og litt av greia er at de må gå i seg selv og se på egne konflikter først. Da lærer de seg selv bedre å kjenne, og skjønner bedre hvorfor ting er som de er. I løpet av ett års tid har vi faktisk lært opp rundt 40 Østfold-ungdommer.

Hvorfor trenger ungdom å lære dette?

- Jeg pleier å si at jeg skulle ønske jeg selv hadde hatt de verktøyene vi lærer bort i ryggsekken da jeg var ung, for da kunne mange ting blitt løst annerledes.

Hvordan kan det bidra til et bedre vennemiljø?

- Hadde flere kunnet gatemegling kunne vi nok forhindret en del av den volden som faktisk skjer. Det er et voldsforebyggende tiltak hvor man lærer å prate framfor å slå. Da blir byen tryggere.

Hvordan kan folk flest bidra til en tryggere by?

- Vi må aldri slutte å bry oss. Bryr vi oss kan vi forhindre ting som er i ferd med å skje fordi vi har noen følere ute. Vi må aldri slutte å bry oss bare fordi vi er engstelig for det som skjer.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Det blir mye jobb for meg, og den siste boka jeg leste, «Fra konflikt til samarbeid» av Geir Dale, var bra. Det er han som startet med gatemegling, og der står det mye fornuftig om konfliktarbeid med ungdom. Gode refleksjonsspørsmål som gjør at man tenker litt annerledes.

Hva gjør deg lykkelig?

- Barn og familie.

Hvem var din barndomshelt?

- Hadde jeg det? Det har jeg aldri tenkt på.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Det er nok at jeg blir så engasjert innimellom at jeg glemmer mye annet.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da koser jeg meg med familie, is og godteri foran TV-en. Det er en frisone.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Urettferdighet mot ungdom som ikke får det de skal ha av oppfølging, og at stat og kommune ikke strekker til her.

Er det noe du angrer på?

- Man kan ikke angre på noe man har gjort.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Det må bli mannen min, for vi har så gode diskusjoner.

elisabeth.skovly@dagsavisen.no