Nyheter

– Kvinner trakasseres ennå

Norges første kvinnelige helikopterpilot i Forsvaret mener det fortsatt forekommer kjønnsdiskriminering i militæret.

Av Kenneth Stensrud

Mossingen Line Svingen har 22 års erfaring fra Luftforsvaret. De første åtte årene var hun den eneste operative kvinnen på skvadronen.

I 2014 var rundt 1.000 kvinner i førstegangstjeneste. Og flere skal det bli.

– Jeg måtte gå opp alle veiene selv. Det har vært en bedring siden jeg startet i 1988, men det er fortsatt mange menn med gamle og utdaterte meninger i Forsvaret. Noen av dem får dessverre lov til å sitte i ledende stillinger og ha stor innflytelse. Det er en av grunnene til at jeg nå er i permisjon. Det handler om holdninger, forteller hun.

Mobbing og trakassering

Den erfarne helikopterpiloten, som blant annet tjenestegjorde på Balkan og i Afghanistan, sier den positive utviklingen stort sett skjer blant de unge offiserene og menige.

– De bryr seg ikke så lenge du beviser at du kan gjøre jobben. Mens blant den eldre garden, der er det flere som fortsatt lever i en annen tid. Jeg har følt det på kroppen i 22 år. Mange mener vi ikke burde være der, fordi de tenker vi gjør en dårligere jobb. Det har vært mye mobbing og trakassering i løpet av min tid, forteller hun.

Styrer i riktig retning

Fra og med i år skal alle stridsdyktige kvinner født etter 1996 gjennomføre verneplikt. Før var dette valgfritt. Svingen støtter lik førstegangstjeneste på tvers av kjønn, og håper at denne nye bølgen av kvinner i Forsvaret kan være med på å endre mange av de gamle holdningene.

– Det er bare å innse at vi lever i Norge og her har vi likestilling. Det betyr at vi ikke bare må tåle godene, men også pliktene det innebærer. Slik sett er det på tide med pliktig førstegangstjeneste for kvinner. Det burde skjedd for lenge siden, sier hun.

Mossingen tror selve utfordringen blir hvordan Forsvaret gjennomfører endringene.

– En ting er å skaffe seg mer tilpassede fasiliteter, men da handler det bare om penger. Det aller viktigste er å få på plass en holdningsendring. Det kommer til å kreves enormt, og det kommer til å kreves på alle nivå.

Handler om mer enn fysikk

Skal velge de best egnede personene til tjeneste, uavhengig av kjønn.

Selv om det har blitt verneplikt for kvinner også, sier Forsvaret at de kun vil velge de personene de mener passer best til førstegangstjenesten, uavhengig av om man er mann eller kvinne.Til tross for dette er de fysiske kravene fortsatt forskjellige for kvinner og menn. Helikopterveteran Line Svingen påpeker at det finnes mange stillinger i Forsvaret hvor fysikken ikke er like viktig.

– Når det gjelder førstegangstjenesten vil kvinner kunne gjennomføre det fysiske like godt som menn. Kravene er tross alt ikke så høye der. Noen stillinger krever et bedre hode enn andre også. Det handler bare om hvorvidt man er god nok, ikke hva man har mellom beina, sier hun.

Jobber med saken

Forsvaret ønsker å bli kvitt gamle holdninger.

Oberstløytnant Jonny Aateigen ved Forsvarets personell- og vernepliktssenter sier de har jobbet med flere tiltak for å bedre situasjonen for kvinner i tjeneste.

– Vi har blant annet hatt fokus på dårlig kultur. Dette har blitt tatt opp flere ganger. Det vil fortsatt være enkeltpersoner som sitter igjen med gamle holdninger, men noe av det viktigste er at sjefer går ut og er tydeligere på at vi får et bedre forsvar med mangfold. Og da snakker vi ikke bare om kjønn, sier han.

Mer fra Dagsavisen