Nyheter

Kunstgress-vedtak gir økonomisk bekymring i Rygge IL

Et vedtak i fylkeskommunen skaper økonomisk hodebry for Rygge IL, som er nødt til å skifte ut banedekket på kunstgressbanen.

Av Paul Norberg

Gummigranulat på kunstgressbaner er utpekt som miljøversting, mens alternativet med biofyll i stedet for gummikuler er langt dyrere. Her kommer konflikten mellom miljøsatsing og penger klart fram.

Miljøhensyn

Østfold-politikerne har bestemt seg for å være proaktive, og vil ikke behandle søknader for idrettsanlegg som fortsatt ønsker å bruke gummigranulat. Dette standpunktet førte til at hovedutvalget for oppvekst og kultur i Rygge gikk inn for at kunstgressbanen til Rygge IL på Halmstad skal oppgraderes med nytt, miljøvennlig banedekke, såframt det finnes muligheter for å finansiere det.

Torsdag fulgte formannskapet opp hovedutvalgets konklusjon, i en sak som behandlet en kommunal plan for idrett og fysisk aktivitet. Et kortsiktig mål i denne planen er å søke om spillemidler i 2019 til rehabilitering av kunstgressbanen.

Minst dobbelt så dyrt

– Banedekket vårt er utslitt, og vi er nødt til å skifte det ut. Norges Fotballforbund (NFF) går fortsatt inn for at det bør brukes gummigranulat i stedet for biofyll. Det er blant annet begrunnet i at dette gir langt bedre banedekke for spillerne. Noe som gir bedre spilleopplevelse og reduserer mulighetene for skader, sier leder Stig Gammelsrød i Rygge IL.

Han mener det er fullt mulig å gå inn for ulike tiltak for å samle opp gummigranulat, vaske den maskinelt og gjenbruke den.

– Vi er klar over miljøproblemene med gummikuler som spres rundt i naturen, og ønsker å forhindre de negative sidene ved å bruke gummigranulat. Men det er også miljøproblemer med biofyllet, og det vil fortsatt bli spredd plastfibre fra kunstgressbanene om vi fjerner gummien, sier Gammelsrød.

Han frykter nå at det blir for kostbart å skifte ut det utslitte banedekket. Han ser også for seg at det vil bli langt dyrere å vedlikeholde.

– Selv om kommunen eier Halmstadbanen, er det Rygge IL som har drift og vedlikehold, påpeker han.

Kommunens enhetsleder for kultur og integrering, Ingjerd Jentoft Karlsen, er klar over idrettslagets dilemma.

– Siden banen må skiftes ut, blir dette et pionérprosjekt for oss, sier hun.

Fem millioner

Rehabilitering av kunstgressbanen på Halmstad er foreløpig kostnadsberegnet til nær 5,2 millioner kroner. Kommunen vil søke om 2,6 millioner i spillemidler. Ordfører Inger-Lise Skartlien sier det er usikkert hvor mye Rygge IL kan dekke av det resterende beløpet og dermed hvor mye kommunen må betale.

Selskapet Unisport har testet granulat av sukkerrør, som er nedbrytbart biofyll, men langt mer kostbart enn gummigranulat, skriver Rogalands Avis.

Mer fra Dagsavisen