Nyheter

Krigshelten fra Fossum bru

Fredrik Solie fra Moss Turnforening fikk sølvmedalje i lagturn under De olympiske leker i Antwerpen i 1920. Men han er best kjent som en fremragende offiser.

Bilde 1 av 3

Av Paul Norberg

13. april 1940 falt han i de voldsomme krigshandlingene mot tyskerne ved Fossum bru ved Askim.

Fredrik Solies vei i Moss starter ved Klommestensgata, og ender opp i Hans Nielsen Hauges gate. En del av veien strekker seg parallelt med Ryggeveien, nær Melløs Stadion. Den danner yttergrensen til Ørejordet. Men hvem var nå denne Fredrik Daniel Svanemann Solie? Det er slett ikke sikkert at alle som bor i denne veien kjenner historien til mannen som er opphavet til det stedet de bor. Det er nå 68 år siden veinavnet ble vedtatt i Moss bystyre. Det skjedde 19. juni 1950, og kortversjonen av begrunnelsen var slik: «Moss by har funnet å ville hedre denne fremragende idrettsmann og gode nordmann, en av de første som ga sitt liv for Norge i 1940, og har derfor knyttet hans navn til en vei i Moss».

At Fredrik Solie fikk sitt veinavn ved Ørejordet er helt logisk. Slekta hans kommer fra Østre Øre Gård, og også gatenavnet Solilunden på Ørejordet stammer fra Solieslekten.

Familiegård

Fredrik Solie ble født 8. mai 1894 og vokste opp på gården Øre Østre som på den tida lå i Rygge herred. Hans farfar, som også het Fredrik, kjøpte gården i 1845 for 3.000 spesidaler. Fredrik senior kom fra Råde, der han var smedmester. Gården gikk i arv i familien, og Fredrik Daniel Svanemann Solie overtok driften i 1923. Fram til da holdt han på med sin utdannelse i Forsvaret. Han gikk gradene etter befalsskole i Fredrikstad, som sersjant til en krigsskoleutdannet løytnant. Ved krigsutbruddet hadde han vært kaptein i en del år.

Østre Øre-området ble innlemmet i Moss ved byutvidelsen i 1938. Fredrik bodde dermed i Moss ved sin død, men han ble begravet på Rygge kirkegård. Gården var det gamle hovedbølet på Øre og har utskilt blant annet Vestre Øre, som er mer kjent som restauranten Øre Villa Kro.

Slaget i Askim

Fredrik Solie var en fremragende idrettsmann. Han var en meget dyktig turner og turninstruktør i Moss Turnforening i perioden 1926–1936. Solie var instruktør for Moss Turnforening fra 1926 til 1936. Fra 1939 og fram til sin død var Fredrik Solie nestformann i Østfold Krets for turn.

Da Tyskland angrep Norge 9. april 1940, var Fredrik Solie blant de første som meldte seg til tjeneste. De tyske styrkene kom til Rygge den 12. april. Samtidig rettet tyskerne et angrep mot de norske styrkene som på dette tidspunktet lå ved Fossum bru, som går over Glomma mellom Spydeberg og Askim. Der lå en norsk avdeling på 400 mann under kommando av kaptein Fredrik Solie.

Kampene tok til om morgenen fredag 12. april og varte til tidlig morgen neste dag. Østfold ble angrepet av tre bataljoner, under ledelse av oberstløytnant Schaller. Den tyske fortroppen kom fram til Fossum like etter kl. 07.00 den 12. april, og ble satt under kraftig ild fra de norske styrkene. De to fremste bussene med tyske soldater ble fullstendig gjennomskutt, og det sies at den eneste som kom uskadd fra den første bussen var den norske sjåføren.

Fredrik Solie hadde fått ordre fra sine overordnede om å sprenge brua. Det var lagt ut ladninger i sprengkamrene i brua, men ladningene gikk ikke av. Det var også lagt ut tjærelunter som reserve. Ingeniørsersjant Erik Sekkelsten løp da ut i kuleregnet på brua, tente luntene og kom seg mirakuløst nok i sikkerhet igjen. Sprengladningen gikk av, og brua løftet seg og falt tilbake i noenlunde samme stilling. Sprengningen var ikke vellykket, men kaptein Solie meldte fra at brua ble såpass skadet at kjøretøy ikke kunne passere. Dette viste seg senere å være feil.

"Gi dem inn, gutter"

Det utviklet seg til en stillingskrig der tyskerne grupperte seg på Glommas vestre bredd. På formiddagen 12- april kom et kraftig ildangrep på de norske stillingene. Samtidig ble det observert at tyskerne samlet tropper, og det ble klart at de ville forsøke å angripe over isen. Kaptein Fredrik Solie ringte opp kraftverket på Solbergfoss og ba dem åpne damlukene. De første tyskerne var kommet omtrent midtveis ut på elva da vannet kom, brakk opp isen og tok dem med seg. Deretter var det rolig et par timer. En av soldatene som var med fortalte siden: «Kaptein Solie var på dette tidspunktet et samlingspunkt; en flott kar. "Gi dem inn, gutter", ropte han idet han selv ledet an motangrepet».

Senere gjennom dagen forsøkte mindre grupper tyskere gjentatte ganger å forsere elva, i båter, gummibåter, og noen forsøkte til og med å svømme. Hver gang ble de avvist av de norske styrkene. Men ved 02.-tida natt til 13. april satte tyskerne inn et kraftig angrep på flere steder, både nord og sør for de norske stillingene. Etter en stund klarte de tyske styrkene å skaffe seg fotfeste på østbredden, og begynte å rulle opp de norske stillingene i flanken. Da kom det også et tysk framstøt direkte over brua. Kaptein Solie samlet noen soldater og forsøkte å stoppe dem, men han ble selv drept under dette forsøket. Tidlig på morgenen den 13. april var den norske styrken nedkjempet. Det var hele 19 norske falne.

25. august 1945 ble det avduket et minnesmerke på Fredrik Solies grav ved Rygge kirke. En vaktbataljon fra Forsvaret dannet æresvakt, og oberstløytnant Sverre Refsum, som var Fredrik Solies sjef under kampene ved Fossum bru, holdt minnetalen. I 1990 ble det preget en minnemynt i 500 eksemplarer, der medaljens forside har motiv fra Fossum bru med et portrett av kaptein Fredrik Solie.

Mer fra Dagsavisen