Nyheter

- Konkurransevridning

NETTHANDEL: 
- Dette er konkurransevridende og ikke realt overfor handelsstanden, sier Finn Frisenfeldt Horn.

Han er styreleder i Moss Handelsstands Forening og misliker sterkt at det blir økning i den momsfrie handelskvoten. I statsbudsjettet legger regjeringen opp til at det blir momsfritak opp til 500 kroner for handel i utlandet. I dag er grensen på 200 kroner.

Små marginer

- Mange butikker kan få store problemer dersom grensen for momsfri netthandel økes, slik regjeringen foreslår. Forretninger som allerede sliter med små marginer, kan tape omsetning, noe som igjen vil gå ut over arbeidsplassene. Vi kan også risikere at flere arbeidsplasser blir flagget ut. For enkelte kan se en økonomisk fordel i å drive fra et annet land, hvor momsreglene er annerledes enn i Norge, sier Finn Frisenfeldt Horn og fortsetter:

- Momsgrensen er jo et beskyttelsestiltak for norsk varehandel, og når den endres, må vi stille spørsmålet om vi ønsker å bli beskyttet.

- Hvilke bransjer er mest utsatt?

- Mange bransjer blir berørt, men elektronikk blir mer rammet enn byggevarehandel. Frisører som selger sjampo- og skjønnhetsprodukter kan lett få problemer. Men det er vanskelig å vurdere konsekvensene fullt ut. Men jeg er lite glad for forslaget fra regjeringen, sier Frisenfeldt Horn.

Risikovarer

- Jeg har observert innspillet fra regjeringen og likte det ikke, sier butikksjef Janne Kasstad i helsekostforretningen Life i Amfisenteret.

- Det er en viss risiko for at kunder kjøper matvarer eller kosttilskudd på nettet som ikke er kvalitetssikret. Det er ikke alltid lett å orientere seg, og noen varer ser like ut i butikkhyller og på ulike nettsider, men kosttilskudd kan for eksempel ha ulik styrkegrad. I butikkene kan kundene få veiledning, sier Janne Kasstad.

- Det er en viss konkurranse fra utenlandsk netthandel i dag, men mange varer ligger i grenseland mellom 200 og 500 kroner, og dette forslaget kan stimulere til en salgsøkning. Vi som er med i en stor kjede, vil kanskje ikke bli rammet verst, men mindre butikker kan få store problemer, sier hun.

Like vilkår

- Vi er for konkurranse, men den må skje på like vilkår. Forslaget fra Siv Jensen er med på å forrykke konkurransesituasjonen, og det er ikke bra, sier kommunikasjonssjef Camilla Tully hos Clas Ohlson.

- Når vi konkurrerer med utenlandske selskaper som ikke betaler moms, må vi ta inn 25 prosent for å være konkurransedyktige. Forslaget fra regjeringen setter norske arbeidsplasser i fare, mener Camilla Tully.

paul.norberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen