Nyheter

Klare til kamp om Rygge

Ordførerne i Rygge og Råde er villige til å sette lokalsamfunnets behov til side for å komme Forsvaret i møte.

I morgen legger regjeringen fram Forsvarets nye langtidsplan. Ifølge VG vil forsvarsbudsjettet økes med mer enn 150 milliarder kroner de neste 20 årene. Inger-Lise Skartlien (Ap), ordfører i Rygge, forventer at den militære tilstedeværelsen på Rygge ikke bare blir opprettholdt, men også styrket.

– Vi håper fornuften rår og at Rygge består, sier hun.

Politisk dragkamp

Dersom forventningene ikke innfris, er hun og kollegaene klare til å kjempe en knallhard politisk kamp de neste månedene før saken skal opp til behandling i Stortinget.

– Vi vil appellere til fornuft. Alle partier, enten de sitter i opposisjon eller posisjon, er like viktige i den oppgaven, sier fylkesvaraordfører Siv Jacobsen (Ap), og møter et bekreftende nikk fra René Rafshol (H), ordfører i Råde.

Trioen tror nemlig ikke problemet er partipolitiske forskjeller, men geografisk tilhørighet. Dersom Forsvarets langtidsplan sikrer ønsket aktivitet på Rygge flystasjon, frykter Rygge-ordføreren at politikere fra nord kan forsøke å ødelegge for dem.

– Jeg er bekymret for at politikere på Stortinget kan forkludre dette. Krefter nordfra vil legge andre interesser enn Forsvaret i grunn og heller fokusere på å opprettholde lokalsamfunnet. Her er vi villige til å legge lokalsamfunnet til side og kun tenke på hva som er best for Forsvaret, sier hun, og får støtte fra Rafshol:

– Her tenker vi ikke først og fremst på lokale arbeidsplasser, men Forsvaret som helhet, sier han.

Avhengige av Rygge

Per Ivar Fjeldahl, tillitsvalgt for Befalets Fellesorganisasjon (BFO) ved Rygge flystasjon, venter også i spenning på Forsvarets langtidsplan.

– Vi håper de riktige valgene blir tatt, altså at det bygges en ny og større base her.

Han er klar på at Norges forsvar trenger en operativ flystasjon i Sør-Norge.

– Norge er et vidstrakt land. Luftforsvaret må ha dekning i hele landet. Uten Rygge har vi ikke det, sier Fjeldahl.

Han føler Forsvaret ser nytten av Rygge, og håper politikerne på Stortinget gjør det samme.

– Jeg håper det tas en beslutning som er til det beste for Forsvaret. Gjør politikerne det, er jeg overbevist om at Rygge er en del av framtidsplanene, sier han.

Les også: Forsvaret får nye ubåter og overvåkingsfly

Vil ikke ha «trøstetiltak»

I løpet av året har det blitt tydelig at Moss lufthavn Rygge vil legges ned etter 1. november som følge av at Ryanair trekker seg ut. Hvorvidt langtidsplanen har blitt justert for at Forsvaret kan overta driften av rullestripa vites ikke.

– Jeg håper først og fremst at vi ikke får noe trøstetiltak. Alt som kommer til Rygge bør komme på grunn av et militærfaglig behov som ligger i bunn. Det sikrer oss for framtida, sier Rafshol.

– Å gi oss noe som tas bort igjen etter fire år er ikke noen vits, legger Skartlien til.

Mer fra Dagsavisen