Nyheter

Kjøpte overkropp i Moss

VIKTIGE KUNDER: Tidligere har statsministerens kontor kjøpt kunstverk fra Moss kunstgalleri. Nå har kulturdepartementet vært på handletur. - En viktig og flott anerkjennelse for galleriet, sier lederne i kunstforeningen.

Moss kunstgalleri har hatt en utstilling med verk fra norske Ragnhild Stuberg og japanske Keisuke Ueno i snart fire uker nå. I løpet av denne tida har galleriet solgt kunst på vegne av ekteparet for over 100.000 kroner.

Blant kundene var Kulturdepartementet. De sikret seg en av Uenos «Torso»-er for 18.000 kr. Tidligere i år kjøpte staten også et stort broderi av Åse Ljones, som ble solgt i Moss kunstgalleri for 140.000 kroner. Det endte opp hos Vestlandske kunstindustrimuseum i Bergen.

Stolte ledere av galleriet

Olav Hansen og Anne-Lise Gjøstøl, leder og nestleder i Moss kunstforening, mener det er en stor anerkjennelse for galleriet.

- Vi føler vi er med på å sette Moss på kartet som kunst og kulturby. Det er ikke hver dag det kommer slike folk til byen, sier de.

Kunst som har vært utstilt i galleriet henger også på Statsministerens kontor og andre viktige, statlige bygg rundt omkring i Norge, forteller duoen. Også under denne utstillingen kom det representanter fra Statsministerens kontor for å se på verkene. De endte igjen opp med å kjøpe noe fra galleriet, men denne gang til privat bruk, ifølge paret.

Gleder seg til levering

Uenos «Torso» som du ser på bildet over ble kjøpt av Henning Henriksen, assisterende departementsråd i Kulturdepartementet. Den keramiske overkroppen skal brukes til intern utsmykking i departementets egne lokaler. Henriksen sier de gleder seg til å få kunstverket tilsendt fra Moss.

- Det er ennå ikke bestemt hvor kunstverket skal henge, men det vil få en sentral plassering, lover han.

Mange vil stille ut

I tillegg til staten, har også kongelige sansen for kunsten som nå står utstilt i Moss. Dronning Sonja er en av samlerne som tidligere har kjøpt verk fra ekteparet Stuberg og Ueno.

- Hun har vel ikke kommet innom på besøk også?

- Nei, dessverre, ler Gjøstøl.

Hun mener galleriet har klart å opparbeide seg et godt rykte i miljøet, noe som tiltrekker seg store kunstnernavn.

- Det er i hovedsak kunstnerne selv som tar kontakt for å stille ut i galleriet. Til sammen får vi mellom 50 og 60 søknader i året. Flesteparten er godt kvalifiserte. Jeg føler vi har fått et veldig godt renommé. Kunstnere mener at dette et er flott galleri, hvor de blir mottatt på en god måte, forteller Gjøstøl og Hansen.

I tida framover står navn som Unn Fahlstrøm og Wenche Øyen på listen over utstillere.

Galleriet får 25 prosent av salgssummen av det som stilles ut. Det kommer godt med, men gjør ingen på huset rike.

Jobber gratis for kunsten

- Vi jobber gratis alle sammen. Dette er et rent dugnadsarbeid. Pengene går til utgifter som forsikring, frakt, invitasjoner til våre medlemmer og iblant litt underholdning på åpningsfestene.

- Vi synes dette er veldig moro å drive med. Vi blir ikke lei, avslutter lederen og nestlederen.

kenneth.stensrud@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen