Nyheter

Jon Michelet etterlater seg et tomrom på Larkollen

Forfatterkjempen og politikeren beskrives som en likandes fyr og en fantastisk ambassadør for hjemstedet.

Bilde 1 av 3

– Han var selvsagt veldig godt kjent blant folk i Rygge, og særlig på Larkollen. I fjor høst bidro han sterkt til biblioteksjubileet vårt og flere av bøkene hans refererer også til plasser i kommunen. Han støtta virkelig opp om det lokale næringslivet og var en fantastisk ambassadør for hjemstedet sitt – samtidig som han var en skikkelig fargeklatt med meningers mot, sier Rygge-ordfører Inger-Lise Skartlien.

Lørdag døde Jon Michelet, 73 år gammel måtte han til slutt gi tapt i kampen mot kreften. I løpet av sin over 40 år lange forfatterkarriere var han blant de mest anerkjente norske forfatterne og en stor favoritt hos norske lesere.

Ikke minst oppnådde han stor suksess med sine siste bøker – romanserien om de norske krigsseilerne, et tema han var svært personlig engasjert i.

Kunnskapsrik

De første sju og siste drøye 30 årene av livet sitt bodde Michelet i Larkollen, og satte også tydelige spor etter seg i Rygge-bygda.

– Han var en larkolling så god som noen, og ble også fullt fortjent kåret til «årets larkolling» i sin tid. Det er en hedersbetegnelse til en som har bidratt mye både for dem som bor her og for tilreisende. Jon bidro på mange måter, men kanskje aller mest ved å bare være seg selv, sier daglig leder Martin Mathisen på den lokale kafeen «Losen»

Han traff selv Michelet for første gang på 70-tallet, og senere var forfatteren stadig gjest på spisestedet hans.

– Det var alltid et rekesmørbrød, en eplemost og Dagbladet. Han var en likandes fyr som ikke gjorde noe ekstra ut av seg, men som tok seg tid til en prat med dem som ville det, minnes Mathisen.

Den kunnskapsrike 73-åringen var også trofast deltaker på quizen som arrangeres på «Losen» annenhver uke, og ofte på vinnerlaget. Det er derfor bestemt at neste runde skal tilegnes Michelet.

– Vil bli dypt savnet

Tvers over veien for kafeen ligger Støtvig Hotell, der Michelet de siste årene var innom nærmest daglig for å svømme og ta badstu. Det hører med til historien at han i sin tid var svært skeptisk til ombyggingsplanene for hotellet, men det gikk seg altså til.

– Han la også en del aktivitet til hotellet – både privat og i forfattersammenheng. Vi satte selvfølgelig stor pris på at han som lokal helt var en fantastisk ambassadør for oss, og han kommer til å bli dypt savnet på Støtvig, sier hotelldirektør Laila Aarstrand.

Jon Michelet var også en fremtredende skikkelse i lokalpolitikken etter at han flyttet tilbake til Rygge på midten av 80-tallet, og ble valgt inn til både fylkestinget og kommunestyret for Rød Valgallianse. Begge steder satt han sammen med nåværende Rygge-ordfører Inger-Lise Skartlien fra Arbeiderpartiet.

– Han var alltid i opposisjon, og jeg husker spesielt godt fra fylkestinget at han var veldig ivrig motstander av å legge ned lokale og fødeavdelinger og akuttmottak. Da møtte han opp i ny collegegenser med «nei til nedleggelse» trykket på til hvert møte, og deltok i demonstrasjonene før møtene, forteller Skartlien.

– Jeg hadde også en del kontakt med han i forbindelse med tida etter 22. juli-hendelsene. Han var selv berørt av det som skjedde den dagen, og var også en god samtalepartner for mange lokalt her i Rygge, fortsetter ordføreren.

Les også: Raddis til det aller siste

Norges første president

En annen som stiftet bekjentskap med Michelet gjennom politikken på 80-tallet var Eirik Tveiten, som i dag sitter i Moss bystyre for Rødt.

– Da han kom hjem til Rygge etter et opphold i Afrika fikk jeg i oppdrag å rekruttere han til førsteplassen på fylkestingslista foran valget i 1987. Da jeg møtte opp på døra hans var han ikke helt overbevist om at det var noe han hadde lyst til, men etter å ha bedyret at han ikke kom til å bli valgt, lot han seg overtale, minnes Tveiten.

– Utover i valgkampen kvikna han ordentlig til. Han jobbet blant annet mye med saken til Henki Hauge Karlsen – den første i Norge som fikk påvist HIV-viruset – og han lagde paroler om én million innvandrere til Norge.

De to utviklet etter hvert et nært vennskap, og det var også Tveiten som fikk i oppdrag å meddele forfatteren at han likevel hadde blitt folkevalgt.

– Da valgdagen kom var han på en forfatterkonferanse på Island, med selveste Fay Weldon som bordkavaler. Først så det ut til at han var 50 stemmer unna å komme inn, men så viste det seg at det var noen stemmer i Askim som hadde blitt rotet bort.

– Jeg husker jeg ringte han, og han syns selvfølgelig det var kjempegøy og fortalte det med en gang til Weldon. Uheldigvis misforsto hun, og tok ordet for å meddele forsamlingen at Jon var valgt til president i Norge, humrer Rødt-politikeren.

Les også: Den siste krigsseileren

Engasjert hele veien

Tveiten holdt kontakten med Michelet til det siste, og det var med tungt hjerte han mottok budskapet om kameratens bortgang i helgen.

– Det er forferdelig trist. Jon har vært en av mine viktigste politiske sparringpartnere, og jeg brukte han mye for å diskutere vanskelige saker i lokalpolitikken. Han var først og fremst en veldig ålreit fyr, som var utrolig familiekjær og elsket de rundt seg.

Som mange andre ønsker Tveiten også å trekke fram den store innsatsen 73-åringen gjorde på tampen av karrieren.

– Ikke minst var han oppriktig opptatt av sjøfolk og den behandlingen krigsseilerne fikk her i Norge. Han var jo selv sjømann og seilte med mange av dem som hadde krysset Atlanteren under 2. verdenskrig. Dette er noe som går igjen i hele forfatterskapet hans, med referanser i flere av Thygesen-bøkene blant annet – før han avsluttet med den store bautaen for saken deres gjennom «En sjøens helt»-serien.

– Han var veldig engasjert i å rette opp den blodige urettferdigheten krigsseilerne hadde opplevd etter krigen, sier Tveiten.

Og det engasjementet beholdt han altså helt til det siste. Den siste boka i romanserien «En sjøens helt» rakk Michelet akkurat å få ferdig, og den kommer ut til høsten.

– Jeg besøkte han sist for 14 dager siden, og selv om han da var veldig preget, var han samtidig tydelig stolt av at han hadde kommet i mål. Det var noe han hadde bestemt seg for, nærmest som en avtale med de gamle krigsseilerne. Det han har gjort gjennom disse bøkene gjør ham fortjent til enhver popularitet.

– Vi diskuterte også framgangen til Rødt på meningsmålinger, og han frydet seg stort over det, slutter Tveiten.

Mer fra Dagsavisen