DØMT: En ung mann fra Østfold er dømt for grovt uaktsom voldtekt av en klassevenninne på skoletur.

Jente (17) voldtatt mens hun sov på klassetur

Eleven på klassetur til Øst-Europa «mistet impulskontrollen», ifølge eget utsagn, da den stupfulle klassevenninnen lå ved siden av ham i hotellsenga.

De skal sammen med medelever ved en videregående skole i Østfold ha drukket alkohol og festet den aktuelle kvelden i forveien av overgrepet den unge mannen nå er dømt for i Moss tingrett.

Klassen var på tur til et land i Øst-Europa våren 2017, og utpå natten var en av mannens kvinnelige medelever blitt så full at flere var til stede på rommet hennes for å hjelpe.

Tok bilder

Noe senere ble den domfelte tilkalt til rommet. Her hjalp han offeret med å kle av seg og fikk henne i seng. Deretter la han seg inntil henne, angivelig for å varme henne, etter at deler av klærne hadde vært våte og jenta følgelig var kald.

Mens de lå der, og den da 17 år gamle jenta, ifølge rettens slutning som følge av vitneutsagn fra medelever, var ute av stand til å motsette seg seksuelle handlinger, befølte han henne på intime kroppsdeler. Videre onanerte han henne over lengre tid og på et tidspunkt gjorde han seg også skyldig i fullbyrdet voldtekt.

Foruten voldtekten, tok mannen tre bilder av jenta, blant annet nærbilder av en naken bakende. De ble ikke spredt, men andre har fått se dem.

Da jenta våknet, oppsøkte hun rommet til en venninne, hvor hun ble oppfattet som at hun var uvitende til og urolig for hva som hadde skjedd. Hun var opprørt, og retten mener reaksjonen viser at hun ikke kan ha samtykket til seksuelle handlinger.

Halvannet år

Mannen har forklart at han tolket klassevenninnens lyder og bevegelser som at hun stilltiende aksepterte intimiteten han tok initiativet til. Han har i retten erkjent de faktiske forhold, men likevel nektet straffskyld.

Retten mener han opptrådte grovt uaktsomt, og dømte mannen til halvannet års fengsel samt til å betale en oppreisning på 90.000 kroner til offeret.

Minstestraff for forsettlig voldtekt er tre år. Justisdepartementet har tatt til orde for å heve strafferammen for begge kategorier, mens Høyesterett mener skillet mellom forsettlig og grovt uaktsom voldtekt må gjenspeiles tydelig i straffenivået.