Midlertidig matmor Siv Ekhaugen sier hun ble helt kvalm da hun fant ut hva som egentlig hadde skjedd katten «Stomperud».

– Jeg kjente jeg ble skikkelig kvalm da jeg fant ut hva som hadde skjedd

Da katten «Stomperud» ble tatt inn i varmen av Dyrebeskyttelsen trodde de han bare var forfrossen og noe forfjamset. Men under huden hans skjulte det seg en dyster hemmelighet.

Hannkatten ble funnet under trappa ved Kiwi Sandbakken i Sarpsborg rett før helgen som var. Der hadde han laget seg et lite rede i minusgradene.

– Han var iskald og helt stiv i bakkroppen. Han så skikkelig tufsete ut, rett og slett. Vi følte at vi måtte ta ham inn med en gang, forteller Heidrun Brevik, en av de frivillige på Kattehuset i Moss.

Ble hasteoperert

Den påfølgende mandagen fikk den eierløse katten time hos Moss Dyreklinikk, hvor de sjekket helsen hans.

– De fant ikke noe rart med hoftene eller beina, men da de skannet ham fant de en kule inne i buken hans, forteller Brevik.

Det skulle vise seg å være en luftgeværkule.

Hvor lenge den hadde vært i kroppen på «Stomperud» er uvisst. Det eneste som er sikkert var at de ikke ville vente med å få katten operert.

– Det sto mellom å vente og se om han ble sjukere eller å ta det med en gang. Det valget var ikke vanskelig å ta, forteller Brevik.

Under undersøkelsen kom det også fram at katten hadde feber. De mistenker at dette skyldtes blyet i kula.

Her er blykula som veterinæren fikk fjernet fra kattens buk etter operasjonen.

Her er blykula som veterinæren fikk fjernet fra kattens buk etter operasjonen.

Folk gir bort penger for å dekke operasjonen

Operasjonen kostet nesten 15.000 kroner. Dette var penger som Kattehuset, som drives av Moss og Omegn Dyrebeskyttelse (MOD), selv måtte punge ut.

I etterkant har organisasjonen vendt seg mot byens innbyggere og bedt om hjelp til å dekke kostnadene. Responsen har vært enorm. På Facebook har i skrivende stund over 50 personer svart at de har sendt penger.

Nøyaktig hvor mye som er samlet inn så langt har ikke organisasjonen helt oversikt over ennå, men i en ny oppdatering melder Kattehuset at det ser ut til at det blir nok.

– Det er mange som har engasjert seg, og det er vi veldig glade for. Vi lever jo på gaver. Hele Kattehuset driftes på det, så for oss er dette gull verdt, sier Brevik.

LES OGSÅ: Kattehuset fikk jubileumsgave av Moss kommune: – Vi er så glade at tårene renner

Anmeldt til politiet

Saken er nå politianmeldt. Ifølge Brevik er det langt fra første gang de hører om lignende saker.

– Vi vet at mange katter i distriktet har blir skutt her før. Det er ofte snakk om private katter som ikke har kommet inn til oss, sier hun.

Ett unntak er katten «Kjell», som var innom Kattehuset etter å ha blitt skutt i foten.

– Neppe et uhell

Dyrebeskyttelsen leter nå etter et nytt hjem til «Stomperud», som de antar er rundt fire år gammel. Inntil videre er han plassert i et av Kattehusets fosterhjem som tar seg av de mest sårbare kattene de får inn.

Midlertidig matmor Siv Ekhaugen synes det «Stomperud» har blitt utsatt for er helt forferdelig.

– Jeg kjente jeg ble skikkelig kvalm da jeg fant ut hva som hadde skjedd, sier hun.

Hun er overbevist om at skuddskaden ikke skyldes noe uhell.

– Det skal en del til å treffe noen i buken, så de må ha siktet på ham. Jeg fatter ikke hva som er humoren i å bruke levende dyr som blink, sier hun.