Stig Andersen, leder i SIAN, er blant dem som skal holde en appell i Gågata i Moss etter klokken 13.00 på lørdag. Her fra en markering utenfor Stortinget.

Islamkritikere inntar Moss

Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) skal ha en markering midt i sentrum på lørdag.

Dette er første gang de er i byen. I april besøkte de også Fredrikstad. Ifølge Stig Andersen, leder for SIAN, valgte de å dra til Moss på grunn av etterspørselen.

– Folk har hatt lyst til at vi skulle dra ditt, sier han.

Blir ofte møtt av demonstranter

«Bli med på en historisk begivenhet og opplev de flammende appellene SIAN etter hvert er blitt så kjente for», lyder invitasjonen. Andersen er blant dem som skal holde appell. Han sier temaet vil, som alltid, være problemene de mener islam drar med seg.

Organisasjonen blir sjeldent godt mottatt av alle. Da de besøkte Hamar tidligere i år ble de møtt av flere demonstranter fra blant annet Sosialistisk Ungdom og AUF, ifølge Hamar Arbeiderblad.

– Veldig ofte kommer det antirasister, blitzere og lignende. De har en tendens til å skrike høyt og forsøke å ødelegge for oss, men det pleier som regel å gå greit, sier Andersen.

LES OGSÅ: Nye SOS Rasisme og lokale krefter vil demonstrere mot SIAN i Moss

I mindretall

Organisasjonen har nær 16.000 "likes" på Facebook, men i skrivende stund er det kun 11 personer som har meldt seg på arrangementet i Moss.

– Vi er som regel i mindretall, men når jeg snakker med folk i etterkant er de ofte enige med oss. De tør bare ikke si det åpent. Jeg har hørt om folk som har mistet jobben sin og fått kjæledyra sine drept fordi de støtter oss, sier SIAN-lederen.  

Han er usikker på hvordan velkomsten blir i Moss.

– Jeg håper det kommer folk. Hvis det kommer noen demonstranter og lager litt liv er det bedre enn ingenting. Jeg får bare mer motivasjon av det, sier han.

– Har du forståelse for at meningene deres fører til sterke reaksjoner blant folk?

– Ja, jeg har ikke noe problem med å forstå det, men de har aldri noen gode motargumenter, svarer han.

LES OGSÅ: Politiet vil bortvise alle som demonstrerer uten tillatelse

Breivik-ideologi

SIAN ble stiftet i 2008 og har som formål å motarbeide, stoppe og reversere islamiseringen av Norge. De ser på islam som en trussel mot fred og frihet i landet, og kaller muslimer for «islams første ofre».

– Det høres ut som samme mål som Anders Behring Breivik hadde. Stemmer det?

– Hvis Breivik ikke ville ha kjønnssegregert svømming, leger som ikke lenger kan ta deg i hånda og sykehusansatte som ikke kan vaske pasienter, så ja – da er jeg enig med ham. Bare fordi Breivik sa noe, kan ikke vi la være å stå for det samme, svarer Andersen.

Han mener toleransen og forståelsen det norske samfunnet viser islam er et «feiltrinn».

– Hva er det med islam som gjør at dere ikke er trygge på fremtiden?

– Det er bare å skru på TV-en. Problemene vokser i Europa. Dette skyldes verdigrunnlaget og tankesettet til islam som helhet, svarer han.

Ap-politiker vil lytte

Mossepolitiker Halvard Sand (Krf) sier SIAN står fritt til å besøke hvilken by de vil, men tar dem ikke akkurat imot med åpne armer.

– Jeg forstår bekymringene deres, men jeg deler svært lite av tankegodset deres. Jeg tror ikke du finner meg på den standen, for å si det sånn.

Shakeel Rehman (Ap) på sin side sier han kanskje tar turen innom for å høre hva de har å si.

– Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse, men jeg er ikke enig i synet deres. Jeg mener dog det er riktig og viktig at de skal få lov til å ytre seg, så lenge de holder seg innenfor de lovene og reglene som gjelder, sier han.

Politiet opplyser til Dagsavisen Østfold at de er kjent med markeringen.