Grensekontrollen på Svinesund. FOTO: NTB SCANPIX

Ingen døgnbemanning

Grensekontrollen på Svinesund står fortsatt uten døgnbemanning. - Valgbløff av Frp, sier Tollerforeningen.

SVINESUND: Grensekontrollen på Svinesund står fortsatt uten døgnbemanning. - Valgbløff av Frp, sier Tollerforeningen.

Det var i september i fjor det ble kjent at grenseovergangen står ubemannet i flere timer om gangen.

- Nå er vi ikke i posisjon ennå, men hvis Frp får en hånd på rattet nå, så er det klart at Tollvesenet må styrkes - ikke minst på de viktigste grenseovergangene, og Svinesund er den aller viktigste, sa stortingspolitiker Ulf Leirstein (Frp) for over ett år siden til NRK Østfold.

Leirstein fra Moss krevde den gang styrking av grensekontrollen, men fortsatt har ingenting skjedd.

Mens grensa på svensk side er døgnbemannet, er det hull i turnusen på norsk side.

- Fremdeles står grensekontrollen på Svinesund uten døgnbemanning, og det vil den også gjøre en god stund framover, sier John Søberg, leder i Øst-Norge Tollerforening.

Han er svært kritisk til regjeringens budsjettforslag, som han mener innebærer et kutt for Tollregion Øst-Norge, og mener hele utspillet fra Frp-Leirstein er valgbløff:

- Vi har ei bunnskrapt kasse, og det har vi hatt over lang tid. Det er et skrikende behov for styrking, men vi opplever isteden massive kutt. Vi opplever det som bortimot valgbløff, sier Søberg.

Leirstein, på sin side, mener budsjettet er styrket:

- Jeg er usikker på om det faktisk ligger inne et kutt. Vi har fått i gang en omstilling som skal frigjøre tolletaten for store oppgaver. Da vil grensekontrollen bli styrket. Dessverre tar dette litt tid, men vi har sagt at det skal være på plass senest i 2016, sier han. (NTB).