Jazzmusiker Arve Henriksen tar med seg sin quintet, som sammen med videokunstner Anastasia Isachsen skal holde konsert i Moss i morgen. FOTO: PRIVAT

Improvisert jazz på Park

TØFT: «Årets tøffeste konsert» - slik omtaler Arena-leder Tor Sørby den nyskapende jazzforestillingen som kommer til Parkteatret i morgen. Han vedder en kasse vin på at publikum vil gå i transe.

I morgen gjester det som omtales som «Norges jazzelite» Parkteatret i Moss. Og det er ikke en hvilken som helst konsert de skal holde for publikum.

Jazzmusikeren Arve Henriksen (trompet, vokal og elektronikk), som står i spissen for konseptet, tar nemlig med seg videokunstner Anastasia Isachsen når han skal holde konsert i Moss. Sammen med en rekke andre jazzmusikere (se faktaboks) skal de skape en «audiovisuell reise gjennom skiftende lydlandskaper», med både lyd og video.

- Jeg tør vedde en kasse vin på at publikum vil gå i transe - at de vi få en skjellsettende opplevelse, sier Tor Sørby, administrerende leder for Arena i Moss.

Sammen med Parkteatret og Østfold kulturutvikling har han lagt til rette for at jazzkometene får utfolde seg i et helt nytt konsept.

- Samarbeidet er helt essensielt. Ingen av oss tre har muskler til å klare dette helt alene. Vi drar god nytte av hverandres kunnskap og kontakter, sier Sørby.

 

Eksklusivt

Han forteller at det er James Moore fra Scenekunst Østfold som har utfordret Arve Henriksen og co. til å utvikle denne forestillingen, som skjer eksklusivt i Østfold.

- Vanligvis henter jo vi kulturarrangører inn konsepter fra andre steder i landet, som vi får hit til oss. Men denne gangen har vi laget noe helt nytt selv. Det er veldig gøy, sier Sørby.

Prosjektet har fått navnet FOO, som står for «fange, omforme og oppleve». Stikkordet er improvisasjon.

- Er det mest for spesielt interesserte?

- Nei. Men det blir som med fallskjermen: Man må være åpen for at det skal funke, sier Sørby.

Han er opptatt av å utvide horisonten til mossepublikumet - at man må tørre å oppsøke noe nytt og ukjent for å få nye opplevelser.

- Hvis man bare drikker én type vin, går man jo glipp av veldig mye, ikke sant. Det samme gjelder musikken. Vi kan garantere en helt spesiell, spennende opplevelse, hvis publikum bare tar turen til Parkteatret i morgen, sier Sørby entusiastisk.

 

Ikke én bås

- Men hva får vi egentlig se og høre?

- Hele poenget er at vi ikke skal sette dette konseptet i en spesifikk bås. Da ødelegger det opplevelsen litt, tror jeg. Hvis man er nysgjerrig og åpen, er det det viktigste, forklarer Sørby.

Han kan likevel forklare at videokunsten fra Anastasia Isachsen vil forsterke lydbildet - og vice versa.

- Det blir et ekstra lag i opplevelsen.

hanna.sommerstad@dagsavisen.no