Hundrevis av elever samlet seg i Mossehallen for å lære om realfag

Mosseskolen tok i bruk fjernstyrte båter for å lære elevene sine om den praktiske nytten av realfag.

Fredag hadde rundt 400 elever fra sju barneskoler med seg 54 fjernstyrte og hjemmelagde båter til Mossehallen, hvor de kjørte om kapp.

Også elever fra tre ungdomsskoler deltok, med ytterligere 11 båter.

Dette er andre år på rad at mosseskolen er med på dette. Her kan du lese saken vår fra fjorårets båtrace.

Fra teori til praksis

I 2015 ble Moss én av 34 kommuner i Norge som ble valgt ut til å være realfagskommune. Dette arrangementet er et ledd i det prosjektet.

– Vi vil vise at realfag er mer enn å jobbe med bøker. Elevene lærer seg at de ikke bare skal regne med formler, men får se hvordan det er å gå fra teori til praksis. Vi håper det fører til at flere elever ser anvendelsen av realfag, sier Astrid Erdal, lærer på Reier skole og en av medarbeiderne i kommunens realfagsprosjekt.

– Verdens beste elever

Ordfører Hanne Tollerud fulgte med da barneskoleelevene var i aksjon, og var tydelig stolt over det barna fikk til.

– For meg finnes det ingen tvil: Moss har verdens beste elever og lærere, sa hun, til stor jubel fra de fremmøtte.

– Dere har vist oss at vi ikke trenger å sitte med nesa ned i en bok for å drive med realfag. I dag er det noen som får noen ekstra priser, men dere er alle vinnere, la hun til.

Kjørte raskest av alle

Melløs skole, ved 7.-klassingene Theodor Johansen og Hien Nguyen, vant årets båtrace for barneskolene, noe de to var veldig fornøyde med.

– Det var skikkelig gøy å vinne, og egentlig ganske overraskende. Ingen hadde trodd at vi skulle vinne. Når man ser båten vår, så ser den ikke akkurat rask ut, forteller de.

Reier skole kom på 2. plass, mens Ramberg skole endte på 3. plass. Førstepremien var en workshop på Fablab i Moss, andreplass fikk billetter til teknisk museum i Oslo og skolen som kom på tredjeplass fikk is og juice.

Flere premier

Det ble også gitt premier i andre kategorier. Samtlige tre designpriser gikk til Melløs skole. Øverst havnet elevene Andrine Monge, Erik Sagredo og Linde Endal.

Den såkalte uheldighetsprisen gikk til Reier-elevene bak båten «Superlim».

Samme skolen vant også den gjeve publikumsprisen. Engasjementet fra samtlige skoler var sterkt, men Reier pekte seg altså mest ut.