Annonse
Laksesesongen åpnet i Aagaardselva torsdag. Her er Rune Askautrud i aksjon fredag. Han mener det er vanskelig å få laks i elva, noe som gjør det ekstra gøy når det først biter.

Hobbyfiskere valfarter til elva

Torsdag klokken 00.01 gikk startskuddet for årets laksefiske. Få timer senere var Jack Olsen ute i elva.

Annonse
Lokale nyheter

Han hadde nemlig overnattet langs elvebredden, som han så ofte gjør når laksesesongen starter.

– Jack har et rykte på seg til å få fisk tidlig. For oss er han en ener. Vi kaller ham bare «laksekongen», forteller fiskekompis Jim Arne Olsen.

– Ja, han er kongen av campingen her, nikker Rune Askautrud smilende.

Fikk storfisk med en gang

I 03.30-tida var Jack Olsen på plass med stanga i Aagaardselva i Sarpsborg, en av sideelvene til Glomma. En drøy time senere dro han i land en laks på 8,5 kilo.

Det ble årets første storfangst registrert i laksebørsen til Nedre Glomma og Omland Fiskeadministrasjon (NGOFA), men rekorden varte ikke lenge. Det skulle nemlig ikke gå lang tid før en annen fisker, Trond Pettersen, fikk et lite beist på 14,4 kilo på kroken – ett hektogram mindre en Olsens personlige rekord i elva.

Det sosiale viktigst

Det er vanskelig å komme unna tall og størrelser når vi snakker om fisking. Likevel insisterer Jack Olsen på at det ikke på langt nær er det viktigste med turene.

– Det er mest på grunn av det sosiale jeg gjør dette, sier han.

Da vi møter gjengen er de fem fiskere som alle har prøvd lykken sin ved Langhølen, et godt stykke ned i Aagaardselva. Dagen etter startskuddet er det langt roligere i leiren. Status per lunsjtider er null napp.

– Tålmodighet er viktig, sies det gjennomgående av gutta i leiren.

– Det er vanskelig nok å få laks i utgangspunktet, og her er det ekstra vanskelig på grunn av en lavere fisketetthet enn andre steder. Da er det ekstra gøy når du faktisk får noe, sier Askautrud.

I tillegg er det ikke gitt at når det først skjer noe action, så ender det med laks på land.

– En tommelfingerregel er at du mister omtrent halvparten av fisken som du får på kroken. Da går du litt i kjelleren, sier Jim Arne Olsen.

Holder det gående

Humøret er det derimot ikke noe å si på, selv med flere timer uten napp. Det er kanskje ikke så overraskende å høre at denne gjengen ofte er på tur til lakseelva i Sarpsborg.

Jack Olsen, eller «laksekongen», om vi skal tro Jim Arne Olsen, anslår at han er på fisketur et par-tre ganger i uka i snitt i løpet av den tre måneder lange sesongen.

– Jeg pleier å fiske når jeg har mulighet. Jeg sier aldri at jeg ikke skal, smiler han.

Fredrikstad-mannen begynte å fiske i Aagaardselva allerede tilbake i 2002. Så langt er altså hans personlige rekord der en laks på 14,5 kilo.

– Det å fiske laks er ekstra moro, mener han.

Hunnlaks over 70 cm er fredet i elva i år. Det betyr at de må slippes ut igjen. De øvrige fiskene er «fritt vilt».

– Det smaker ekstra godt med litt røkt laks til jul, smiler Olsen.

Annonse