Nyheter

Her endte den farefulle ferden

Etter å ha reist gjennom 11 land, har Albaro Jomaa (29) endelig ankommet målet sitt.

Bilde 1 av 2

Jomaa var en av de første flyktningene som ble tatt imot på det nye ankomstsenteret i Råde i går. 29-åringen står oppreist midt i rommet og titter rundt seg med et omtåket blikk. Rundt ham sitter flere andre flyktninger. Mange er fra like fjerne og ukjente land som Norge er for ham. De fleste kommer i grupper, men Jomaa har reist alene. Han har blitt smuglet fra land til land på ferden fra Syria til Norge.

– Dette er det 11. landet jeg kommer til.

– Og det siste?

– Jeg håper det, svarer han på arabisk.

– Jeg elsker Norge

Det er ikke tilfeldig at han endte opp i Norge, landet han selv kaller «en helt annen verden».

– Jeg elsker Norge. Jeg har hørt at det er et fint land.

– Hvem har du hørt det fra?

– Andre flyktninger og venner som har vært her tidligere.

Jomaa er én av 380.000 flyktninger og migranter som har krysset Middelhavet så langt i år, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Han kom seg over i en båt fra Tyrkia til Hellas.

– Det har vært en lang reise, men sjøreisen var den verste. Etter det har det gått greit, sier han.

LES OGSÅ: – Må ikke bare bli en sovesal

Døgnåpne dører

Bahta Kebid har også reist alene. Han ble den første flyktningen som sjekket inn på det nye ankomstsenteret i Råde.

Mannen i slutten av 20-årene kommer opprinnelig fra Eritrea, men reiste i båt fra Libya til Italia sammen med 57 andre flyktninger. Deretter tok han tog, før han til slutt endte opp i Østfold og Norge.

– Jeg kom til Norge for å gjenforenes med min bror, som bor i Oslo, forklarer han via en tolk.

Kebid og Jomaa er to av rundt 20 som ankommer Råde denne dagen. Noen tar buss og blir plukket opp av politiet, slik som Kebid, mens andre kommer dit på egen hånd. Ankomstsenteret vil være døgnåpent for å kunne håndtere folkestrømmen.

– Den første registreringen blir på mange som en flyplassjekk. Her sjekkes papirer og bagasje. Sikkerhet og identifikasjon er politiets førsteprioritet, forteller Rolf Heggli, Politiets utlendingsenhets (PU) prosjektleder.

Sendes til Moss for sjekk

Alle som ankommer senteret vil også gå gjennom en helsesjekk. Det inkluderer røntgentaking. Sykehuset Østfold har sagt seg villig til å bistå med tre av røntgenlaboratoriene sine når de skal flytte dette over til Kalnes. Det vil ikke skje før i slutten av november.

– Inntil da må personene kjøres til Moss, Ski og Fredrikstad, hvor det finnes tilsvarende røntgenutstyr, forteller Helge Ekelund i Hero. Han er oppstartsleder for selskapet som har fått ansvaret for driften av ankomstsenteret.

– Er dere bekymret for at det skal skje noen smitte her?

– Nei, i utgangspunktet er vi ikke det. De får en grundig sjekk. Mange ansatte har også fått vaksine i forkant, forteller han.

Har skaffet 70 nye ansatte

Totalt har Hero, som også driver Kasper Transittmottak i Våler, ansatt 70 nye personer til ankomstsenteret. Dette inkluderer miljøarbeidere og sosionomer, som skal sørge for at personene – og da særlig barna – blir godt ivaretatt. Røde Kors stiller også med mannskap.

– Men det er først og fremst primære behov, som mat og en seng å sove i, som blir tilfredsstilt her, forteller Ekelund.

Det er meningen at flyktningene kun skal oppholde seg på senteret i Råde i et par døgn, før de blir sendt videre. De fleste er ventet å havne ved et av de mange nyopprettede akuttplassene for asylsøkere rundt om i distriktet og resten av Østlandet.

100 flyktninger i døgnet

Tellef Grønlie, rådgiver i UDIs regionkontor øst, sier de er forberedt på å ta imot 100 flyktninger om dagen denne helgen.

– Et stort flertall er enslige menn, men det vil til enhver tid også være familier med barn her. Det blir viktig for UDI å få folk ut fra Råde så fort som mulig, sier han.

Assisterende PU-sjef Morten Hojem Ervik forklarer at de har fått de nødvendige pengemidlene for å starte opp ankomstsenteret, blant annet gjennom omprioriteringer i det nye statsbudsjettet.

– Så lenge ankomstfrekvensen ikke avtar, noe det ikke ser ut til å gjøre med det første, regner vi med at bevilgningene fortsetter, sier han.

Mer fra Dagsavisen