Jon Erland Fløgstad, seksjonsleder for ordensavdelingen ved Moss politistasjon. FOTO: KENNETH STENSRUD

Har voktet tre presidenter

NAVN I NYHETENE: Jon Erland 
Fløgstad (47) er seksjonsleder for ordensavdelingen ved Moss politistasjon. Planla og gjennomførte en politiaksjon mot byens vaskehaller tirsdag. Totalt ble seks personer pågrepet på åtte arbeidsplasser.

Hva fikk dere til å gå til aksjon mot byens vaskehaller i går?

- Skattemyndighetene hadde sjekket den bransjen tidligere i sommer og avdekket uregelmessigheter. De hadde notert seg disse åtte firmaene vi var hos som steder som trengte en oppfølging, etter at de fikk muntlig pålegg. De avdekket akkurat det samme som vi oppdaget i går. Av de åtte vaskehallene var det fire som hadde mangler på personallistene, og et par andre som vil få en advarsel. Én av vaskehallene var stengt, så den fikk vi ikke sjekket. Fem av de seks pågrepne er siktet for ulovlig arbeid.

Er manglende arbeidstillatelse et stort problem i Moss?

- Det er vanskelig å svare på, men det virker litt sånn. I hvert fall i bilvaskbransjen, men jeg har ikke belegg for å si at det er tilfellet i annen næring. Dessuten er det viktig å påpeke at mange har lovlig opphold i Norge uten arbeidstillatelse, som for eksempel studenter.

Hvor ofte gjennomfører dere slike aksjoner?

- Det er jevnlig, men det er ikke alle som blir like mye omtalt. Vi er ute i restauranter og rundt omkring. Jeg vil si årlig eller flere ganger i året.

Hva skjer med dem som blir pågrepet?

- Samtlige fem av dem som var i arbeid sitter i arresten nå. De vil nok bli anmeldt og bøtelagt for ulovlig opphold. Litt avhengig av hvilken nasjonalitet de har, og om det har vært innblandet i dette før, blir de enten bortvist eller utvist. Blir de bortvist må de selv forlate landet. Blir de utvist følger vi dem ut.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Jeg har lest Peer Gynt og sett på teaterstykket. Jeg synes det var fascinerende, men om det har betydd så veldig mye for meg er en annen ting. Jeg husker i hvert fall boka.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det er blant annet å være sunn og frisk; å ha en god helse, rett og slett.

Hvem var din barndomshelt?

- Det var Moss FK-laget på 70- og 80-tallet.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Det er vel at jeg kan være litt krass iblant. Når jeg blir fortalt det, må jeg ofte tenke meg litt om. Men det stemmer nok, det.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Det sier jeg ikke til deg.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Jeg har jo gått i demonstrasjonstog for høyere lønn til politiansatte. Utover det vet jeg ikke. Jeg er ikke en veldig politisk fyr.

Er det noe du angrer på?

- Ja. Hvis jeg skulle gått på videregående skole en gang til, skulle jeg tatt et års utveksling i utlandet. Søsteren min fikk gjort det, men ikke jeg. Det ble litt feil tidspunkt. Men jeg skulle ønske jeg hadde gjort det.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Barack Obama. Jeg har vært så nærme ham som man kan komme, uten å snakke med ham. Jeg synes han framstår som en seriøs og interessant person. Jeg sto vakt på Grand Hotel da han skulle motta fredsprisen i Oslo. Jeg har faktisk stått vakt for Jimmy Carter og Bill Clinton også. Det er nok bare tilfeldigheter, men jeg er trolig den eneste norske politimannen som har stått vakt for tre amerikanske presidenter.

kenneth.stensrud@dagsavisen.no