har blitt forbudt: Heliumballonger har vært et vanlig syn langs fylkets 17. mai-tog gjennom en årrekke. Her fra Moss i 2015. I 2018 har de fleste kommunene i Østfold forbudt all salg av ballongene på nasjonaldagen.

Har renset 17. mai for ballonger

To tredjedeler av alle kommunene i Østfold har et forbud mot heliumballonger på nasjonaldagen i år.

Dagsavisen Østfold har sjekket samtlige kommuner i fylket i forkant av 17. mai. I seks av de sju minste kommunene, målt i folketall, er det ikke noe forbud mot heliumballonger. Her har det tradisjonelt sett ikke vært noe omfattende salg til å begynne med. Unntaket blant de små kommunene er Våler, som for første gang i år har kommet med et forbud.

Sjekk hele oversikten i faktaboksen til høyre.

Tar saken i egne hender

Rakkestad er den eneste store kommunen hvor det fortsatt er lov å selge heliumballonger på nasjonaldagen. Der er det et ønske om å komme med et forbud, men kommunen har ikke klart å få dette politisk vedtatt i tide til 17. mai.

– Vi ønsker et forbud, men vi vil gjøre det på en ordentlig måte. Tiden før denne 17. mai blir dessverre for knapp. Derfor vil vi i stedet få det inn før 2019, forteller rådmann Alf Thode Skog.

Heller ikke i Marker har det blitt fattet noe politisk vedtak, men komiteen har i stedet tatt saken i egne hender.

– Vi i 17. mai-komiteen har sagt at vi ikke ønsker noe salg. I Marker har det de siste årene kun vært én aktuell aktør, og han fortalte meg at han ikke hadde planer om å selge heliumballonger i år. Hvis det er noen som likevel flyr rundt og selger heliumballonger på 17. mai, så kommer jeg til å si ifra, forteller komitéleder Lars Johansson.

Også i Råde har komiteen satt foten ned.

– Det finnes ikke noe kommunestyrevedtak på dette, men vi i komiteen har bestemt at det ikke skal selges noen heliumballonger. Konsekvensen er den samme; Det er ikke tillatt med salg av heliumballonger på kommunal grunn, forklarer komitéleder Terje Yngvar Beck.

Les også: Nå blir det forbudt også i Stavanger

Ingen som selger uansett

Til tross for at Skiptvet er en av kommunene hvor det ikke finnes noe forbud, vil de likevel ha en nasjonaldag fri for heliumballonger, ifølge Sofie Bogen, kommunens sekretær i 17. mai-komiteen.

– Idrettslaget er de eneste som har pleid å selge heliumballonger i Skiptvet, men i år har de valgt å ikke gjøre det av hensyn til miljøet, forteller hun.

Heller ikke i Trøgstad har de noe forbud, uten at det har hatt noe å si.

– Det har aldri vært noe salg av heliumballonger i Trøgstad og jeg regner ikke med at det blir noe salg i år heller, forteller Vegard Finnes, leder av 17. mai-komiteen i kommunen.

Les også: Forbyr salg av heliumballonger i Oslo 17. mai

MDG: – En forsømmelse

Flere av 17. mai-komiteene og kommunene vi snakket med ventet på et nasjonalt forbud. Det har foreløpig ikke kommet, men MDG fremmet et slikt forslag i begynnelsen av april.

– MDG vil ikke gjøre nasjonaldagen kjedeligere for ungene, men det er mye annet gøy å finne på på 17. mai. Ingen synes det er gøy å finne blinkende ballonger høyt oppi trærne langt inni skogen langt uti august, sa MDG-leder Rasmus Hansson til NTB da.

Trond Løvereide, MDG leder i Østfold, er positiv til et forbud på nasjonalt nivå, da han mener ingen kommuner bør tillate salg av heliumballonger.

– Det er en forsømmelse at ikke alle kommuner i Østfold har et forbud, sier han.