Annonse
På politikerkurs: Politiker Therese Thorbjørnsen (33) deltar for tida i «Kvinner på topp» i regi av Arbeiderpartiet. Her kurses deltakerne i mediehåndtering, retorikk og ledelse.

Håndplukket til å bli kvinne på topp

Therese Thorbjørnsen (33) er eneste østfolding som er med i Arbeiderpartiets «Kvinner på topp»-kurs – partiets støpeskje for robuste, kvinnelige politikere.

Annonse
Lokale nyheter

– Pass på at det ikke blir en sånn rødstrømpesak da, for det handler ikke om at vi er en gjeng med damer som sitter og snakker stygt om menn, ler Therese Thorbjørnsen på vei ut i gågata i Sarpsborg hvor hun skal fotograferes for anledningen.

33-åringen tilbakelegger snart sitt andre år som leder for kultur- og oppvekstutvalget i Sarpsborg. Hun er én av 25 kvinner i Arbeiderpartiet – og den eneste fra Østfold – som ble plukket ut til kurset «Kvinner på topp». Over 300 søkte.

– Siden jeg er den eneste fra Østfold, har jeg også fått et stort ansvar. Jeg er glad for at Ap vil satse på meg, men nå blir det min oppgave å ta med det jeg lærer tilbake hit. Det er viktig at vi får flere jenter til å ta på seg verv, selv om ikke alle kan bli ordførere.

– Ikke bra nok

På kurset, som er delt opp i tre samlinger, skal deltakerne lære å bli tryggere i rollen som politiker, om mediehåndtering, retorikk og nettverksbygging.

– Det har eksempelvis stormet mye rundt Lan fra MDG i det siste. Tror du kvinner er mer utsatt for personhets enn menn?

– I det du trer inn i en sånn lederrolle, er du automatisk mer utsatt. Og ja, jeg tror at kvinner er mer utsatt for personhets enn hva menn er.

– Men er det en forskjell, tror du, på menn og kvinner i politikken? Må man te seg annerledes for å komme seg fram i politikken som kvinne?

– Jeg vet ikke om man må det, eller om man føler at man må det. Jeg tror nok at veien er litt lengre å gå for oss kvinner. Da jeg og Elise Bjørnebekk-Waagen ble kvinnelige utvalgsledere i 2015, ble det slått stort opp i avisa. Det skulle egentlig vært helt naturlig, men det er det ikke, dessverre.

– Men vi ser jo det på Østfold-benken også, hvor to av ni representanter er kvinner?

– Ja, og det er ikke bra nok, og det representerer ikke det samfunnet vi lever i. Det må vi gjøre noe med. Vi skal ikke gjøre det til en kvinnekamp, men vi må få kvinnene til å ta disse posisjonene, og partiene må legge til rette for at de kan ta dem.

Mindre aktive i 20-årene

Therese Thorbjørnsen startet sin politiske karriere som den første ordføreren i Ungdommens bystyre. Da var hun 15 år. Deretter meldte hun seg inn i AUF og ble valgt inn i bystyret i Sarpsborg i 2003. I 2015 fikk hun ledervervet hun har nå.

– Jeg hørte om «Kvinner på topp» under forrige landsmøte. Det ble snakket om at man skal ha med seg alle i partiet, og at du skal kunne være i lederposisjoner selv om du er småbarnsforelder. Du skal ikke behøve å sette hele ditt politiske virke på vent bare fordi du er småbarnsmor eller -far. Og det traff meg veldig, forteller Thorbjørnsen, som har to gutter på ti og to år.

– Man ser at det skjer noe i den alderen jeg er. Vi mister gjerne kvinner rundt 25-årsalderen fordi de får barn. Derfor må vi gjøre dem flinkere til å ta verv og roller, for det er en viktig samfunnsrolle vi har. Da må det legges til rette for at alle kan være med.

– Hvordan?

– Da jeg ble leder i kultur- og oppvekstutvalget, var den minste hjemme bare to måneder gammel, og det å ta på seg et sånt verv og kombinere det med alt hjemme, det trodde jeg ikke skulle gå. Men jeg er her og det har faktisk gått. Det har vært hektisk og det krever en del logistikk. Du skal se planleggingskalderen til samboeren min og meg, den er i fargekoder, for å si det sånn. Men ett eksempel er jo at vi i Sarpsborg har begynt med utvalgsmøter på dagtid. Det hjelper veldig.

Ikke så hard og kald

– Man legger hodet på hoggestabben som politiker. Må man være hard og kald for å tåle kritikken som følger med?

– Ikke hard og kald, men jeg tror man må skille person og rolle. For hvis du setter deg ned og begynner å lese kommentarfelt, så går det helt galt hvis du skal ta deg nær av alt det.

– Men man er jo personen man er og mener de tingene man sier?

– Selvfølgelig, men jeg tror ikke de går på person når de kritiserer meg i en jernbanesak, det er Ap-politikeren. Og da kunne jeg like gjerne vært en annen politiker. Men personligheten din og hvordan du utfører rollen, den er jo der. Og det er klart at det går inn på meg når det stormer som verst.

Den viktigste saken

En av sakene Therese Thorbjørnsen brenner for, er ikke av den umiddelbart lokalpolitiske sorten.

– En av de viktigste sakene vi har foran oss nå, handler om demokrati og menneskeverd. Den brune vinden og hatretorikken vi ser i hele Europa, den kan vi ikke tape mot. Det er ikke greit å velte ut av seg eder og galle, enten det er til politikere, muslimer, kvinner eller bare en som har våget å mene noe. Som politiker blir man idioterklært relativt ofte, men vi må ikke gå i den fella og si at det er greit å angripe personer og ikke sak, sier hun.

Likevel, på tross av tidvis stormer, mener Thorbjørnsen at hun har verdens beste jobb.

– Jeg stortrives i lokalpolitikken, for det er her man bygger et samfunn man er med i. Når man får en telefonsamtale fra en Ruth klokka ni lørdag morgen og hun spør om det er sant at biblioteket er reddet, da elsker man jobben sin. Man ser at engasjementet man har får resultater i skoler, barnehager og i kulturliv. Det er så fascinerende og så gøy.

Annonse