Jeløy Kystlag, ved leder Stian Negaard Nilsen (til høyre) og nestleder Nils T. Håmo, er blant dem som skal bidra under årets strandryddedag på lørdag. Nesten en tredjedel av de planlagte ryddeaksjonen i Østfold finner sted i Moss, og da særlig på Jeløy.

Gjør seg klare til tidenes ryddejobb

Rekordmange frivillige har sagt seg villige til å rydde Østfolds kyst for plast og annen søppel.

I Østfold var det per mandag, første dag av strandryddeuka, registrert 34 planlagte ryddeaksjoner i Østfold via arrangør Hold Norge Rent. Av disse var hele 10 i Moss, og da særlig på Jeløy.

Én av dem står Jeløy Kystlag for. De har «adoptert» området fra Betongen til Kjellandsvik, som tilsvarer et par kilometer med kystlinje. Det betyr at de har ansvaret for å organisere ryddingen av dette området.

– Det er mye søppel som samler seg her på grunn av vindretningen, forteller leder Stian Negaard Nilsen.

LES OGSÅ: Amanda (7) så seg lei all forsøplingen - startet ryddeaksjon

Håper på opp mot 100.000 frivillige

Til tross for at lagets medlemmer jevnlig har ryddet langs kysten her, har det likevel samlet seg en del søppel, særlig plast, i området.

– Det blir nok å ta av på lørdag, forteller nestleder Nils T. Håmo.

Lørdag er nemlig den store strandryddedagen. I fjor deltok 48.702 frivillige i 2.845 ryddeaksjoner og ryddet 1.374 tonn marint avfall. Det er en rekord som ligger an til å bli knust i år. I starten av uka hadde nemlig over 80.000 frivillige registrert seg i Hold Norge Rents ryddeportal, og det er gjennomført eller planlagt over 2.000 ryddeaksjoner.

– Målet er 100.000 frivillige ryddere i 2018, og vi håper det blir samlet inn dobbelt så mye avfall som i 2017, sier Lise Keilty Gulbransen, daglig leder i Hold Norge Rent.

Skal bli en årlig tradisjon

Dette er første gang Jeløy Kystlag er med på ryddeaksjonen. De ser for seg at det blir et fast arrangement.

– Vi synes dette er et veldig bra tiltak, forteller Håmo.

Laget har invitert alle sine 60 medlemmer til å delta, men det er et åpent arrangement som hvem som helst kan melde seg på.

– Vi håper på mellom 50 og 100 frivillige. Det ville vært fint, sier nestlederen.

Redningsselskapet stiller også opp for kystlaget, og stiller redningsskøyta si til disposisjon. Dagen avsluttes med konsert: Yngve Kristiansen og Graagrass spiller fra taket til en av Jeløy Kystlags båter.

Både Håmo og Nilsen snakker varmt om området de skal rydde, og er overrasket over at ikke flere tar turen dit om sommeren.

– Dette er et sted på Jeløy som svært få besøker. Jeg tror ikke det er så mange som vet om det, men det er veldig vakkert her.

LES OGSÅ: Fylte 15 poser med søppel i Nesparken