Nyheter

Gir ikke opp sjøslaget om havna

Etter at Fylkesmannen sa ja til å fylle sjøbunnen med masse, har de fått tre skriftlige klager på vedtaket.

Fylkesmannens vedtak gjelder tildekking av forurenset sjøbunn i østre del av Værlebukta, altså utenfor Moss Havn. Forslaget fikk først ja i bystyret, før Fylkesmannen ga samme svar i slutten av oktober. Dette til tross for at tre av fem høringsuttalelser til saken sa klart nei til å fylle sjøbunnen med steinmasser.

Nå klager tre uavhengige parter på tillatelsen som er gitt til Moss Havn. Dette er Kallum og Kleberget vel, Moss Rødt og aksjonsgruppa «Stopp planen om utvidelse av Moss Havn». Håpet er at Miljøverndepartementet eller Fylkesmannen griper tak i dette på nytt og ser på saken med nye øyne.

 

Seiler med falskt flagg

De to sistnevnte mener utfyllingen skjer under falskt flagg. Eirik Tveiten, Rødts gruppeleder og bystyrerepresentant i Moss, er overbevist om at tildekkingen av havbunnen ikke er et rent miljøtiltak.

- Snarere tvert imot. Det er nærmest et miljøovergrep. Tillatelsen er gitt på helt feil grunnlag. Det er åpenbart at det ikke er miljøvennlige grunner som ligger bak. Det kommer fram i selve søknaden og ikke minst i diskusjonen i etterkant, om hva man ønsker å oppnå med en tildekning.

Han mener riktig framgangsmåte ville vært om hele prosessen ble snudd på hodet, altså at man utredet en utvidelse av havna før man tildekket sjøbunnen. Han er også bekymret for at man nå åpner døren for andre private og offentlige utfyllinger, ved å godta denne søknaden på grunnlag av det han kaller et «sviktende miljøargument».

 

- Mer enn nødvendig

I klagen fra Moss Rødt pekes det blant annet på at det kun er foretatt undersøkelser av havbunnen på et langt mindre areal enn det som er planlagt tildekket. Dermed godtar Fylkesmannen at man fyller opp et område langt større enn det som er nødvendig, mener Tveiten.

- Verken Fylkesmannen eller noen andre kan derfor si hva slags forurensning som eksisterer på sjøbunnen på de til sammen 400 mål hvor utfylling skal skje, skriver Rødt-lederen i brevet.

Han mener det underbygger påstanden om at den reelle hensikten er å legge til rette for en utvidelse av konteinerhavna en gang i framtida.

- Hvis målet er å tildekke, ville man ikke utvidet.

Punktene Tveiten lister opp er godt samkjørt med klagen til aksjonsgruppa «Stopp planen om utvidelse av Moss Havn», som de sendte inn på mandag. De er blant annet bekymret for at selve massene som skal brukes til fyllingen er miljøgiftige - og at man dermed går fra vondt til verre.

 

Ingen vei tilbake

- Vi er ikke sikre på om den prosessen er kvalitetssikret. Det går både på metode og massene som skal hentes, forteller Per Åge Johansen, en av personene som signerte brevet.

- Jeg vil ikke påstå at innbyggerne er blitt ført bak lyset, men det er ikke mye om å gjøre. Det bedrøvelige oppi alt dette er at saken aldri skulle vært behandlet av Fylkesmannen, fordi det ikke er snakk om et miljøtiltak, sier Harald H. Lund som også har skrevet under på brevet.

Johansen mener også at det blir feil å dekke til havbunnen før man har bestemt seg for en videre plan.

- Så lenge politikerne ikke vet hva de skal bruke området til, blir dette en hasteutfylling. Vi ønsker at det blir avgjort før man fyller opp havbunnen.

Han synes det er betenkelig at tildekkingsområdet strekker seg utover det som er undersøkt for miljøgifter. Johansen påpeker at hvis man først fyller sjøbunnen med de tiltenkte massene, er det ingen vei tilbake.

- Noen steder kommer det til å ligge på over 20 meters dyp. Da får man det aldri vekk, sier han.

 

Klar over motivene bak

Karsten Butenschøn, senioringeniør ved Fylkesmannens miljøvernavdeling, skal behandle klagene. Det første de må ta stilling til er om klagene har noen oppsettende virkning.

Han forklarer at de har godtatt at det skal dekkes til 400 mål, for å være sikre på at all forurensningen blir borte.

- Undersøkelsene har vist at forurensningen er flekkvis fordelt. Ved å fylle masse over hele området har du dermed dekket til alle de mulige flekkene.

Senioringeniøren har hele tida understreket at de kun har sett på miljøaspektet i saken - og vurdert det som greit. Samtidig har de vært klar over motivene bak.

- Denne søknaden er behandlet ut ifra en formening om at de som søker ønsker å forberede grunnen til å utvide havna. Vi er klar over at samfunnsdebatten handler om det som skal skje oppå massene, sier han.

Mer fra Dagsavisen