Fra venstre: Joakim Sveli (V), Hilde Eriksen og Frida Trandem Holtan i Natur og Ungdom. FOTO: HANNA SOMMERSTAD

Full spenning med egen strøm

For 90.000 kroner kan Venstre-politiker Joakim Sveli nå lage sin egen strøm.


Av Hanna K. Sommerstad

I går åpnet nemlig Nyquist Solkraftverk på politikerens eget garasjetak i nettopp Nyquists gate i Moss. 18 solcellepaneler fordelt utover garasjetaket som ligger perfekt rettet mot sør, gjør at han nå, på en god sommerdag, kan holde hele husholdningen og Teslaen sin med strøm.

– Dette er først og fremst Joakims dag, sa ordfører Tage Pettersen, som selvsagt hadde tatt turen for å åpne kraftverket.

Han var tydelig stolt over at dette er det andre anlegget som åpnes i kommunen på bare et halvt år.

– Moss er blitt solcellebyen, erklærte ordføreren.

Kommunepolitikerne har nå også bestemt seg for å gjøre det enklere for folk som vil følge i for eksempel Svelis fotspor. Man trenger nemlig verken å søke eller betale noe for å sette opp solkraftverk, så lenge panelene flukter med taket.

– Moss er nok en foregangsby i så måte, sa han.

Ikke sol, men lys

Selve åpningen var over med et lite klikk, og representantene fra Kraftpojkarna, som har utviklet og montert anlegget, kunne ta fram laptopen, logge seg inn på Svelis personlige «kraftprofil» og begynne å overvåke hvor mye strøm anlegget til enhver tid produserer.

– Akkurat nå produserer det nok til å drive varmepumpa inne i huset, fortalte Sveli, og la til:

– Det er selvfølgelig litt vanskeligere midtvinters, når det er minus 18 grader ute og lite lys fra sola, enn midt på sommeren.

Tur/retur Kenya

På ett år kan anlegget produsere nok til at Teslaen til Sveli i teorien kan kjøre tur-retur Nairobi i Kenya. Magnus Hellberg i Kraftpojkarna påpekte også at anlegget ikke benytter sol, men lys. Likevel vil det produsere mer strøm når det er mye direkte sollys på det.

Hilde Eriksen og Frida Trandem Holtan i Moss Natur og ungdom var også til stede under åpningen.

– Jeg håper dette inspirerer mange, sa Eriksen.