Nyheter

Fredslaboratorium til Moss

ARVEGODS: Barnas Fredsverden (BVF) i Moss har arvet hele Norads nedlagte utviklingshus i Oslo. Før jul lanserer de et splitter nytt konsept her i byen.

Patricia Canellis-Flesjø tar oss med til et lager inne i den nedlagte Peterson-fabrikken i Moss. Døren går opp, og foran oss er et komplett kaos. Her er alle installasjonene fra Utviklingshuset til Norad i Oslo lagret.

- Det har stått her en stund, forteller Canellis-Flesjø mens hun titter på gjenstandene.

Hun er prosjektleder og konseptutvikler i Barnas Fredsverden (BFV). Den ikke-statlige organisasjonen står fortsatt uten fast bopel, men det betyr ikke at aktiviteten har dabbet av.

Canellis-Flesjø har nemlig store planer for arven fra Utviklingshuset, som BFV fikk helt gratis etter at Norad måtte avvikle driften i 2013, på grunn av for lav lønnsomhet. Hun tar oss med på vandring rundt i den gamle fabrikken. De store vinduene er flotte. Canellis-Flesjø ser stort potensial her.

- Tenk om BFV kunne hatt fast tilholdssted her, fabler hun.

- Da kunne vi hatt permanente utstillinger og installasjoner, og skapt den fysiske møteplassen vi drømmer om, sier hun.

Jan Erik Kristiansen i Höegh Eiendom, som eier den gamle fabrikktomta, er ikke fremmed for tanken.

- BFV ligger absolutt innenfor den typen aktivitet vi ser for oss at kan være på området, hvor kultur er noe av det vi jobber med. Men det kommer selvsagt an på utviklingen de har, plassen de trenger og hvem andre som skal være der - for å nevne noe, sier han.

Løser problemer

Også Arbeiderpartiet i Moss er villige til å brette opp ermene for BFV.

- Vi vil gjøre det vi kan for å imøtegå deres ønsker, men først må vi ta en skikkelig møte med dem, sier Aps Shakeel Rehman.

Men tilbake til dagens tema. For før en fast bopel står på agendaen, må Canellis-Flesjø finne et passende lokale for de mer umiddelbare planene til organisasjonen. Denne høsten børster hun nemlig støv av effektene fra Utviklingshuset, nærmere bestemt en «utviklingslab», som skal tiltrekke seg barn og unge når den, sammen med to andre konsepter, lanseres 20. desember i år. Utviklingslaben er blitt brukt som et slags spill, hvor barn arbeider i grupper som representerer ulike land. Disse gruppene skal, gjennom lek, finne ut av hvordan verdenskonflikter kan løses.

- Men det kan hende det får en litt annen vri hos oss; at vi kaller det «fredslaben» i stedet, forteller prosjekt­lederen.

Sammen med BFV-gründer Håkon Sæther får hun snart besøk av Expology fra Oslo, som skal se etter passende lokaler og hjelpe med å få utviklingslaben opp og stå i Moss. De har erfaring fra blant annet Inspiria Science Center i Sarpsborg.

Ved siden av utviklingslaben lanseres også konseptet «culture capsule» den 20. desember i år. Det blir en slags stor, sort boks, hvor flere sanser skal stimuleres i barn og unges møte med lyd, bilde, lukter og taktil stimulans.

Lager virtuelt møte

På lanseringsdagen arrangerer BFV også «connecting room», et virtuelt møte mellom barn fra mange av verdens land. I sommer deltok nemlig om lag hundre barn fra distriktet, samt hundre barn fra alle verdens kontinenter, på et fysisk fredsseminar som en del av grunnlovsjubileet i Moss.

- Seminaret var nok den største markeringen av grunnlovsjubileet, sier Canellis-Flesjø.

20. desember får de alle samles igjen. De hundre barna fra distriktet møtes fysisk, mens de andre møter dem via et elektronisk kommunikasjonsmiddel som tillater både lyd og bilde, og som gjør at alle kan se alle på én og samme stund.

- Det blir diskusjoner, workshops og gruppeoppgaver, forteller Canellis-Flesjø, som gleder seg stort:

- De unge som var med i sommer, var helt fantastiske. Og jeg tror de fikk veldig mye ut av det - de var som tente lys da seminaret var over.

Og det er dette hun egentlig vil, og som er selve grunnideen bak BFV: At barn møtes i lek og diskusjon om fred og konflikt.

- Jeg ser så mange barn som ikke er engasjerte. De har ingen «flamme» inni seg. Det er denne flammen vi har lyst til å tenne. Vi vil spre engasjement og kunnskap, sier Canellis-Flesjø.

hanna.sommerstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen