Leder i Moss og omegn geologiforening, Lillian Hedlund, og øglegraver Stig Larsen i kjeften til den oppblåsbare Pliosaurusen under Mossemessa. FOTO: ELISABETH SKOVLY

Fra Hollywood til Rygge

MOSSEMESSA: Den var 15 meter lang, veide 45 tonn og er ett av de farligste rovdyrene som har levd i havet i jordas historie. Nå er den i Moss - i badedyrutgave.

- Det må vel være det største badedyret som finnes i Moss, ler Stig Larsen.

Han har den rimelig sjeldne tittelen øglegraver. Ja, han graver etter øgler, og prater på både inn- og utpust. I Øreåshallen kan mossefolket nemlig bli bedre kjent med både øgler og andre litt mystiske skapninger og steiner i helgen, under den tradisjonsrike Mossemessa. I år er det 30-årsjubileum, og nytt av året er at det ikke bare er steiner å se og finne. Man kan altså bli godt kjent med dinosaurene som levde for millioner av år siden.

 

- Ødelagt historiebøkene

Det mest framtredende i Øreåshallen er naturlig nok «Dino Dilla» på 15 meter. Den korthalsede svaneøgla, som egentlig heter Pliosaurus Funkei, har kommet i oppblåsbar utgave helt fra Hollywood.

- Den dinosauren er den styggeste og største vi noen gang har funnet, sier Larsen.

Men nå har han med flere kommet tilbake fra en tur på Svalbard, og nye funn er gjort. Neste år skal de hentes fram.

- Vi har funnet masse nytt. Jeg tror nok vi har ødelagt noen historiebøker med det vi har funnet, forteller han.

Men Pliosaurusen er fremdeles sjef i Moss, og verden egentlig. Den levde i havet utenfor Norge for 140-150 millioner år siden, og vi skal være glade for at den ikke finnes lenger.

- Den hadde et av de kraftigste bittene i verden. Kjeven hadde mer kraft enn de tøffeste maskinene hos bilopphoggeriet. Den var tyngre enn en tanks og lang som en buss, sier Larsen, som selv har vært med på å grave fram både svaneøgle og fiskeøgle.

 

Eldgamle dinosauregg

Ved et bord litt bortenfor «Dino Dilla» står Morten Bilet med en meteoritt i hånda. Han har sammen med blant annet Øyvind Thoresen skrevet en bok om norske meteoritter.

- Dette er en svenske fra verdensrommet. Den har kommet fra asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter, og heter Monalusta. Den har reist fryktelig langt, og er 4,5 milliarder år gammel, sier Bilet og holder opp den blytunge steinen.

Den ivrige steinsamleren har meteoritter fra både Mars og månen som er mye verdt. Og: han har ekte dinosauregg. Opp av en eske drar han opp noe som minner om en stor stein med klumper.

- Dette er et reir med tre egg fra Hadrosaurusen. De er funnet i Hannan i Kina og er mellom 70 og 80 millioner år gamle, forteller han.

 

Som å hoppe i fallskjerm

Steinsamling er ikke en stor hobby i Moss skal vi tro leder i Moss og omegn geologiforening, Lillian Hedlund. Men på landsbasis er det mange som er interessert.

- Å samle på stein er som en skattejakt. Om jeg finner noen krystaller i naturen, får jeg like mye adrenalin i kroppen som om jeg skulle hoppa i fallskjerm, ler øglegraver Larsen.

Selv begynte han som nysgjerrig gutt i 9-10-årsalderen, og siden har det bare blitt verre, ifølge ham selv.

elisabeth.skovly@dagsavisen.no