FOTO: PRIVAT

Fra fotball til teater

Sverre Breivik (22) er 2. årsstudent på Statens Teaterhøgskole. For 41. år på rad setter 2.-klassingene fra Teaterhøgskolen opp sin årlige sommerforestilling i Frognerparken.

 

I dag er det premiere på årets forestilling «Pinocchio» og mossingen Breivik er med som den slu reven. Hvordan begynte du med teater?

– Den første oppsetningen jeg var med på var I Blanke Messingen som ble satt opp på Parkteatret i 2004. Mamma og pappa hadde fått en telefon fra Håkon Sæther, som da jobbet på Parkteatret, som anbefalte meg for en rolle. Dette førte til at jeg gikk ut av fotballen og inn i teater. Etter det har jeg alltid drevet litt med teater, og har vært med i både Teaterkråkene og Applaus.

Hva har kulturlivet i Moss betydd for deg?

– Det har betydd utrolig mye. Teatermiljøet i Moss er som en stor familie som jeg er veldig glad for å være en del av. Å få muligheten til å stå på en så stor scene som Parkteatret i en så ung alder som jeg fikk er gull verd for meg nå på Teaterhøgskolen. Det er mange fra Moss som studerer teater og dans i Oslo som har nydt godt av tida fra lokalteatret.

Hvordan var den beryktede opptaksprosessen på Teaterhøgskolen?

– Mange har lidd mer enn meg, ettersom jeg kom inn andre gang jeg søkte. Man må investere mye tid og krefter i opptaksprosessen, og det er selvfølgelig tung når man da ikke kommer inn. Prosessen fra man søker til man kommer inn tar et halvt år. Man må da gjennom tre auditionrunder hvor kandidater siles ut undervises. Det var veldig lærerikt, og en av de største utfordringene jeg noen gang har vært gjennom.

Fortell litt om oppsetningen av «Pinocchio» og din rolle.

– Det er 2. klasse på Teaterhøgskolen som vært år har ansvar for å sette opp barneteaterforestillingene i det store sirkusteltet i Frognerparken. Vi gjør dette helt frivillig og utenfor skoletiden. I åtte uker har vi holdt prøver og forberedt oss. Vi har til og med snekret og malt kulissene selv. I sommer settes vi opp hele 54 forestillinger, så dette blir vår sommerjobb. Vi setter opp en versjon av «Pinocchio» som er basert på original fortellingen, og ikke filmen til Disney. Selv spiler jeg den slue reven som skal lure til seg penger fra Pinocchio.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Mengele Zoo» av Gert Nygårdshaug var den første voksenboken som ga meg leselyst etter Harry Potter.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å spille teater foran 200 gærne barnehagebarn.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er altfor sta.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da danser jeg hele kvelden, og ødelegger stemmen min med å synge altfor høyt til alle Abba-sangene.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Jeg er villig til å gå i demonstrasjon for likestilling og retten til å elske den man vil.

Er det noe du angrer på?

– Jeg angrer på at jeg ikke begynte å danse ballett som sjuåring som jeg da hadde lyst til.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Ingen andre enn Meryl Streep.